Avokádós tengeri herkentyűs
Hozzávalók:20 deka főtt garnélarák, egy kávéskanál vaj, egy érett, megnyomkodva picit puha avokádó, egy citrom leve, egy kicsi gerezd fokhagyma, késhegynyi őrölt fehér bors, egy teáskanál tejföl vagy főzőtejszín
Tisztísd meg a garnélákat, majd pirítsd át egy pici vajon a kis rózsaszín ráktesteket. Hámozd meg az avokádót. Akkor jó, ha könnyen leválik a héja, de még nem barna belül. Távolítsd el a magot. Gyorsan vágd apróra a krémes, zöld gyümölcshúst, a és öntsd rá a citromlevet. Keverd össze, majd jöhet a péppé zúzott fokhagyma, egy pici fehér bors és tejföl. Ha elég puha, villával keverd sima krémmé, ha darabos marad, akkor botmixerrel vagy aprítógéppel pépesítheted. Kend falatnyi kenyér- vagy kiflidarabákra, és mindegyiknek a közepére tegyél egy garnélát meg egy levélke madársalátát. Aznap érdemes elfogyasztani, tárolás közben romlik a minősége. A főtt garnélát két napon belül kell elfogyasztani, és addig csak hűtőben tárolható.
Mi illik hozzá? Madársaláta, citromkarika, citromfű, petrezselyem, friss zöld saláta
Milyen kenyérfélére való? Kiflikarika, falatokra vágott barnakenyér.
Változat: Garnéla helyett sült tengeri haldarabokkal, tonhallal is finom.
Tipp: Ha túl kemény az avokádó, érleld pár napig a szekrény tetején.
Tonhalas kukoricás
Hozzávalók:20 deka aprított tonhal konzervből, 25 deka morzsolt csemegekukorica, 10 deka vajkrém, fél citrom leve, egy-két újhagyma, egy kávéskanál mustár, késhegynyi fokhagymás fűszersóÖntsd le az olajat a tonhalról, majd keverd össze egy tálkában a tonhaldarabokat kukoricával és apróra vágott újhagymával. Facsarj rá egy-két evőkanálnyi citromlevet, majd keverd hozzá a mustárt ás a fokhagymás fűszersót. Ezután keverd össze gondosan a vajkrémmel. Hűtőben két napig tárolható.
Mi illik hozzá? Citromkarika, hagyma, csemegeuborka, friss, csíkokra vágott salátalevél
Milyen kenyérfélére való? Pirítóssal a legjobb.
Változat: Melegszendvicshez, toasthoz is jó alapanyag, ilyenkor fektess rá vékony szelet sajtot.Tipp: Vajkrém helyett tejföllel vagy joghurttal is összekeverheted.
Cukkinipástétomos
Hozzávalók:2 darab, 40 dekányi zsenge cukkini, egy kicsi fej hagyma, egy púpozott teáskanál mustár, két teáskanál paradicsompüré, jódozott só, fél citrom leve, két evőkanál étolaj
Mosd meg és vágd apróra a cukkinit. Melegíts meg két evőkanál olajat, majd párold rajta puhára a cukkini darabkákat. Közben tisztíts meg és apríts fel egy kicsi fej vöröshagymát. Villával nyomkodd össze a cukkinit, majd ha már langyosra hűlt, keverj hozzá a nyers hagymát, a mustárt, a citromlét és a paradicsompürét. Ízlés szerint sózd. Hűtőben három napig áll el.
Mi illik hozzá? Friss paradicsom, reszelt sajt
Milyen kenyérfélére való? Frissen sült félbarna franciakenyérrel készítettük.
Változat: Ugyanezt az összeállítást kicsivel több sajttal melegszendvicsnek vagy toastnak is elkészítheted
Tipp: Cukkini helyett champignon gombából is nagyon finom.
Forrás: Kismama magazin