Hozzávalók két személynek
40 deka (vagyis egy nagyobbacska) csirkemellfilé
egy nagy fej hagyma
két gerezd fokhagyma
egy teáskanál oregánó
egy kávéskanál pirospaprika
késhegynyi őrölt feketebors
késhegynyi római kömény
egy kávéskanál kakukkfű
jódozott só
egy evőkanál olívaolaj
egy közepes méretű kígyóuborka
néhány levél kínai kel
egy piros kaliforniai paprika
3 deci joghurt
egy evőkanál citromlé
egy hurkapálca vagy sasliknyárs
ízlés szerint egy kávéskanál csípőspaprika őrlemény
Egy gerezd péppé zúzott fokhagyma, olívaolaj, oregánó, pirospaprika, bors, római kömény, kakukkfű és fél kávéskanálnyi só felhasználásával készíts zamatos keveréket, majd forgasd bele a hüvelykujjnyi darabokra vágott csirkemellfilét. Hagyd állni legalább fél óra hosszat, de legjobb, ha a hús hét-nyolc órán keresztül áll bepácolva. A hagymát vágd négyfelé, majd szedd szét darabjaira.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokosra, közben pedig húzd nyársra szorosan egymás után a csirkehús- és hagymadarabokat. Tedd a nyársat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd háromnegyed órán keresztül. Közben elkészülhet a saláta, a némiképp módosított dzadzíki. Mosd meg a zöldségeket. Az uborkát reszeld le nagylyukú reszelőn. A kínai kel leveleit vágd egészen vékony csíkokra, a paprika magházát emeld ki, majd szeleteld a paprikát is vékony csíkokra. Nyomj fokhagymanyomóval egy gerezd fokhagymát a joghurtba, önts bele egy evőkanál citromlevet, majd ezzel a keverékkel öntsd nyakon a zöldségeket. Úgy a legeslegfinomabb, ha a joghurtba még csípős paprikát is keversz!
Nem árt tudni a gíroszról:
Sajnos meglehetősen kalóriadús étel lehet, ha zsíros húsfélét, sok zsiradékot használunk hozzá. Ha azonban sovány húst, például baromfit választasz, és forró sütőben grillezve vagy kontaktgrillben készíted el, nem terheled magad felesleges kalóriákkal. Nem szükséges hozzá kenyeret, pitát enni, a hatalmas kupac ropogós, friss zöldség éppen eléggé laktató.
Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: Kismama magazin