Kisgyerek

Mama gyorsétterme: Tonhalgírosz

Finom és könnyen elkészíthető zsebszendvics. Ajánljunk könnyű tavaszi ebédnek vagy vacsorának.
2012. Május 10.

Tonhalgírosz friss sóskával, retekkel, uborkával, szárított paradicsomos sajtkrémmel

Az elnevezés némiképp megtévesztő, mert a gírosz eredetileg ugyan a görögök fűszeres, rétegelve sütött nyesedékhúsát takarja, amelyet zöldségekkel és szószokkal pitába töltenek, nálunk viszont még a gyorsételek közt leginkább egészségesnek mondható, többnyire arab, török, utcai zsebszendvics meghatározására vált használatossá. Könnyű tavaszi ebédnek vagy vacsorának ajánlom.

Hozzávalók:

négy pita (én a biopiacon találtam csodálatos, teljes kiőrlésű lisztből készült pitát, ha megpirítom, kívül roppan, belül lágy)

A sajtkrémhez:

egy doboz natúr sajtkrém

egy szál újhagyma

öt szem olajban áztatott szárított paradicsom

A salátához:

fél kígyóuborka

két szál újhagyma

egy marék retek

két marék friss sóskalevél

egy marék friss mentalevél

25 deka konzerv tonhal

negyed citrom leve

négy evőkanál olívaolaj

A sajtkrémhez robotgépben pürésítem a hozzávalókat. A pitákat a pirítóba teszem. Amíg elkészülnek, pont összedobom a salátát.

Ehhez a kígyóuborkát, a retket és az újhagymát megmosom, előbbit félcentis kockákra, utóbbiakat vékony félkarikákra vágom, és együtt egy nagy keverőtálba teszem. A sóskaleveleket alaposan átöblítem, lecsöpögtetem, és centis csíkokra vágom. A tonhal levét leöntöm, és a húsát a sóskával együtt a zöldségekhez adom.

A mentát felaprítom, és megszórom vele a salátát. Végül a citromlével és az olívaolajjal az egészet megöntözöm, és jól összeforgatom. A megpirult roppanós pitákról levágok egy centis csíkot, a zsebet kitárom, a belső falait megkenem a sajtkrémmel, és az üregét tisztességesen megtömködöm a salátával.

Mama gyorsétterme: Tonhalgírosz

Ezeket sem bánod meg:

  • Gírosz tarka dzadzíkivel
  • 3 tuti szendvics
  • Pulykás vacsorák
  • Vigyázz, kész, főzz!