Kisgyerek

Ezért egyetek gesztenyét!

Ha valamilyen egészséges nassolnivalót keresünk, ritkán gondolunk a gesztenyére. Nagy hiba, mert a gesztenye tele van vitaminnal, rengeteg rostot és egészséges zsírt tartalmaz, és alacsony a glikémiás indexe.
2017. Február 10.

Fedezd fel a gesztenyét!

Ismerd meg a gesztenye előnyeit a livestrong.com ajánlása alapján és ezentúl gondolj rá másképp!

Milyen vitaminokat tartalmaz a gesztenye?

B-vitamin

A gesztenye tele van B-vitaminnal, ami elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez, a növekedéshez, energiát ad és vörös vérsejteket termel. Egy csésze sült gesztenyében 0,7 mg B6-vitamin van, és bár ez nem tűnik túl soknak, ez valójában az ajánlott napi bevitel 36%-a. Van benne még B1, B2 és B3 vitamin is.

B-vitamint a magas fehérjetartalmú ételekben találhatunk, mint amilyen a hús, a tojás és a tejtermékek. A vegetáriánusok számára azonban a gesztenye az, ami segíthet, hogy fedezni tudják a megfelelő mennyiségű B-vitamint.

Antioxidáns vitaminok

Az antioxidánsok védik meg a szervezetet a szabadgyök molekulák által okozott sejtkárosodástól. A szabadgyök egy olyan instabil molekula, ami az egészséges sejteket károsítja, ami rákos megbetegedéshez vezet. Az antioxidáns vitaminok közé tartozik az A-, a C- és az E-vitamin, ezek közül mindegyik megtalálható a gesztenyében.

A gesztenye C-vitamin tartalma óriási, nem is gondolnád, de egy csésze gesztenyében 37,2 mg C-vitamin van, ami a napi bevitel 62%-a. Az A- és E-vitamin tartalma jóval alacsonyabb ettől, a napi ajánlott bevitel 1, illetve 4%-át tartalmazza. Az antioxidáns vitaminok együttes bevitele segíti csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

K-vitamin

A K-vitaminról gyakran megfeledkeznek, pedig nagyon hasznos vitamin. Amellett, hogy segíti a véralvadást, előállítja azokat a fehérjéket, melyekre a csontoknak és szöveteknek van szüksége. A gesztenye 11,2 mcg K-vitamint tartalmaz. Azonban egyes gyógyszerek, például vérhígító szedése mellett ügyelni kell a K-vitamin bevitelre.

A vitaminokon túl

Sokan azért nem fogyasztanak dióféléket, mert magas a zsír- és kalóriatartalmuk. A gesztenye azonban más, összehasonlítva a népszerű diófélékkel, a gesztenye zsír- és kalóriatartalma alacsony. Amíg egy csésze kesudió 63,5 g zsírt és 786 kalóriát tartalmaz, addig ugyanennyi gesztenye csak 3,15 g zsírt és 350 kalóriát.

Mikortól adhatod a gyermekednek?

A gesztenyét már a hozzátáplálás kezdetén bevezetheted a kicsi étrendjébe. Pürésítve akár már 6 hónapos kortól adható, ha már ügyesen eszik darabosat is a kisgyermeked, akkor pedig akár felezve is adhatod neki a sült gesztenyét. Ügyelj arra, hogy egyszerre csak kis mennyiséget adj neki, ha nem okoz nála gondot, fokozatosan növelheted az adagot.

Ezek is érdekelhetnek egészséges ételek témában: