Kisgyerek

Egyszerű gesztenyéből készült figurák ovisoknak

Az ősz egyik legjobb kézműves elfoglaltsága a figurák és díszek készítése a szép barna vadgesztenyékből. Mutatunk néhány ötletet, amit akár az ovisoddal is elkészíthettek!
2023. Október 06.
(Kép forrása: Getty Images)

Ha az oviba jövet-menet olyan helyen haladtok, ahol vadgesztenyefák is vannak, akkor bizonyára napról-napra egyre gyarapszik nálatok is a gesztenye-készlet. Ezekből a kis barna gömböcökből nagyon aranyos figurákat és díszeket is tudtok készíteni!

Egy korábbi írásunkban már mutattunk néhány ötletet, ha állatkákat készítenétek a gesztenyékből, most pedig néhány egyszerű, az ovissal is elkészíthető figurát mutatunk. Ezek elkészítéséhez a gesztenyéket először elő kell fúrni – ezt megteheted például kicsi kézifúróval vagy akár dugóhúzóval is.

 

A gesztenyék mellett szükségetek lehet még néhány eszközre: hurkapálcákra, fogpiszkálókra és gyufaszálakra az építéshez, madzagokra, fonalakra, a dekoráláshoz filctollakra, esetleg akril festékre. De a gesztenyékre jól lehet ragasztgatni is, akár papírból, vagy például műanyag mozgós szemeket, ha éppen olyan figurát készítetek, aminek arca is van.

Gesztenye emberkék

Ha még nem készítettetek semmit gesztenyéből, érdemes lehet a gesztenye emberke figurákkal kezdenetek. Ezek lehetnek babák, manók, tündérek, vagy akár többféle karakter is készülhet, amikkel akár bábszínházazhattok is majd.

A legegyszerűbb figurákat fapálcikákkal építhetitek össze, de ahogy az alábbi képeken is látjátok, készíthetitek úgy is, hogy más terméseket is felhasználtok az emberkékhez. Ehhez jók lehetnek a makkok, a gesztenye kiszáradt héja, és a különböző száraz falevelek, vékony faágacskák, tobozok.

Ahogy az alábbi figuráknál is látjátok, egy kis színes tüllel, szalagokkal is dekorálhattok – így készül például a gesztenyekirálynő és -király is.

Fessetek és rajzoljatok

A gesztenyékre remekül lehet arcocskákat rajzolni, amiknek aztán készíthettek például fonalhajat vagy terméskalapot is.

Kisebb állatfigurákat is készíthettek ezzel a technikával, például süniket, vagy a halloween-re készülve denevért is. Ez utóbbinál a szemek lehetnek ragasztott mozgós szemek, míg a fülek és a szárnyak papírból vághatók ki.

Néhány aranyos állatfigura

Mutatunk néhány egyszerűbben elkészíthető állatfigurát is. Az egyik klasszikus ezek közül a kígyó/hernyó/százlábú, ki mit alkot belőle! Ehhez a gesztenyéket teljesen át kell fúrni, és felfűzni madzagra. A gesztenyék közé akár nagyobb színes vagy natúr fagyöngyöket is fűzhettek.

Egyszerűen elkészíthetőek a gesztenyeteknősök is. Az alapjuk lehet só-liszt-gyurma vagy süthető gyurma, de akár papír alapra is ragaszthatjátok a gesztenyét, ami a teknőspáncél lesz – ezt ki is festhetitek.

Egy kisebb és egy nagyobb gesztenyéből készülnek a hurkapálcikalábú bárányok, amiknek a bundájához egy kevés vattára is szükség lesz. A fülek lehetnek filcből vagy papírból, a szemek mozgó szemek, gyöngyből ragasztottak, festettek.

Ha pedig még készítenétek állatfigurákat, itt találtok ezekhez ötletet.