Gyerek

A gyakori diófogyasztás csökkenti a gyulladás szintjét

Az American Journal of Clinical Nutrition július 27-i számában megjelent, több mint 5000 ember bevonásával készült kutatás azt mutatta, hogy a nagyobb mennyiségű diófogyasztás a gyulladás biomarkereinek alacsonyabb szintjével hozható összefüggésbe.
2016. Augusztus 05.

A gyakori diófogyasztás csökkenti a gyulladás szintjét

A gyakori diófogyasztás csökkenti a gyulladás szintjét

Mindez megmagyarázza a diófélék kedvező egészségügyi hatását.

“A populációs vizsgálatok rendszeresen alátámasztották a diófélék védőhatását az olyan kardio-metabolikus rendellenességekkel szemben, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú diabétesz. Azt is tudjuk, hogy a gyulladás kulcsfontosságú tényező e betegségek kialakulásában” – magyarázta a tanulmány szerzője, Ying Bao.

“Új kutatásunk azt bizonyítja, hogy a diófélék részben a szisztémás gyulladás csökkentése révén fejtik ki előnyös hatásukat.”

Bao és munkatársai korábban már megfigyeltek összefüggést a nagyobb mennyiségű diófogyasztás és a súlyos krónikus betegségek, sőt még a halálozás között is, de kevés prospektív kohorsz kutatás vizsgálta a diófogyasztás és a gyulladás összefüggését.

Az új kutatásban a 120 ezer ápolónő bevonásával készült Ápolónők Egészségtanulmányának, valamint a több mint 50 ezer férfi egészségügyi szakember bevonásával készült Egészségügyi Szakemberek Utánkövető Tanulmányának adatain végeztek keresztmetszeti elemzést.

A szakértők kérdőívek segítésével értékelték az étrendet, és a tanulmány résztvevőitől származó vérmintákban elemezték bizonyos árulkodó fehérjék, úgynevezett biomarkerek szintjét. A gyulladás három közismert biomarkerét vizsgálták: a C-reaktív proteint (CRP), az interleukin 6-ot (IL6) és a tumor nekrózis faktor receptor 2-t (TNFR2).

Miután a kutatók számításba vették az életkort, a kórelőzményeket, az életmódot és más változókat, kiderült, hogy azokban a résztvevőkben, akik legalább heti öt adag diófélét fogyasztottak, alacsonyabb volt a CRP és az IL6 szintje, mint azokban, akik soha vagy szinte soha nem ettek dióféléket. Továbbá azokban a személyekben, akik hetente három adag diófélét fogyasztottak vörös hús, feldolgozott hús, tojás vagy finomított gabona helyett, a CRP és az IL6 jelentősen alacsonyabb szintjével rendelkeztek.

Kapcsolódó cikkeink diófogyasztás témában:

Forrás: Medipress