Kisgyerek

7 dolog, amiről azt hittük, hogy egészséges, pedig nem az

Vannak köztük meglepő dolgok, olvass tovább!
2017. Április 14.

Nem árt odafigyelni, milyen gabonapelyhet adsz a kicsinek

Gyerek reggeliző pelyhek

Habár a kimondottan gyerekeknek készült reggeliző pelyhek dobozán számtalan kis felirat virít, hogy milyen sok hozzáadott vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, a legtöbb esetben óriási cukorbombák is. Gyakorlatilag 40 százalékkal több cukrot tartalmaznak, mint a felnőttek részére készült változatok. A színes verziók ráadásul dúskálnak mesterséges színezékben is. Álljunk ellen a gyerek könyörgésének, és hagyjuk inkább a boltban!

Illatosított gyertyák

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a különböző levegőillatosítók veszélyesek az egészségünkre nézve, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a kedvenc illatosított paraffinos gyertyák is legalább olyan ártalmasak. Égés közben ezekből ugyanis káros méreganyagok távoznak. Válasszunk inkább természetes viaszból készült, hozzáadott illat- és színezékmentes változatokat, a kanóc pedig mindig pamut legyen.

Frozen Yogurt

A különböző franchise rendszerben árult joghurtalapú fagyik egyáltalán nem olyan egészségesek, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Mivel több cukrot és kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a rendes fagyi, ezért a szervezetünk gyorsabban feldolgozza a káros szénhidrátot, amitől pillanatok alatt az egekbe szökken a vércukorszintünk. Habár a feltétként választható gyümölcsök egészségesek, a különböző cukorkák és csokidarabkák tovább rontják a helyzetet.

Konzerv zöldségek

Igen, a zöldség mindig jó választás, de a konzerves verzió legyen mindig az utolsó, amihez nyúlunk. A konzervek belső falán ugyanis legtöbbször egy BPA-bevonat található, ami elkülöníti a zöldséget a fémtől. És mint jól tudjuk, a BPA egy igen mérgező vegyület, amely felboríthatja a hormonháztartásunkat, valamint túlsúlyt, diabéteszt, meddőséget és rákot is okozhat. Mi több, általában a konzerv zöldségek szódiumtartalma is igen magas.

Műanyag palackos vizek

Sokan tudják, hogy a napon hagyott ásványvizes palackból egészségre káros BPA áramolhat a vízbe, azt azonban nem igazán hangoztatják, hogy jelen van a műanyag flakonban még egy anyag, ami akár rákot is okozhat. Ez pedig nem más, mint az antimon (egyfajta nehézfém), ami szintén kioldódhat a PET palackokból. Ha nagyon sok italt (különösen savas üdítőket) fogyasztunk műanyag flakonból, akkor egyáltalán nem alaptalanok az ezzel kapcsolatos félelmeink. Részesítsük előnyben az üveges italokat és kulacsokat!

Granola

Egészségesnek hitted, hiszen zabpelyhet és olajos magvakat tartalmaz? Pedig sajnos nem az. A granola tele van cukorral, már egynegyed csészényi is elképesztően nagy pofon a vércukorszintünknek. Együnk inkább sima zabpelyhet gyümölcsökkel, jobban járunk!

Multivitaminok

Sokan hiszik, hogy ezek szedésével felturbózhatják az immunrendszerüket, pedig az igazság az, hogy pont annyit érnek, mint halottnak a pofon. Kutatások igazolják, hogy a szervezetünk nem tudja olyan jól hasznosítani a tablettákkal bevitt vitaminokat, mint ahogyan azt igazi ételekből képes. Ezek végül nagyrészt hasznosítatlanul átjutnak a gyomrunkon, végül pedig a vécében landolnak. Maradjunk a jó öreg zöldség-gyümölcs kombónál!

Ezek is érdekelhetnek:

11 tipp, hogy allergénmentessé tedd a lakásod

A gyümölcslé és a müzli miatt esznek túl sok cukrot a kicsik

Termékteszt: nem a legdrágább narancslében van a legtöbb C-vitamin