A Burns című nemzetközi orvosi folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban a Chicagói Egyetem orvosai több ezer gyermekkori égési sérüléses esetet vizsgáltak meg, hogy megtalálják a leggyakoribb okot. Az adatok alapján a forrázás meglehetősen gyakori a gyerekeknél, 31 százalékban a forrázást és így az égési sérülést az instant tésztákhoz lehet kötni. Azaz minden harmadik gyerek valamilyen instant tésztával forrázza le magát.
Miért pont az instant tészta?
Olcsó, könnyen elkészíthető mikrohullámú sütőben, mindenki beveti időnként. Az instant tészta keményítő tartalmú folyadékot is tartalmaz, ez pedig másfajta égési sérüléseket okoz, mint a forró víz magában. A Chicagói Egyetem kutatói szerint, bár valamivel kevésbé súlyosak, mint más típusú forrázási égési sérülések, az instant tészták olyan égési sérülésekhez is vezethetnek, amelyek néha kórházi kezelést, műtétet vagy bőrátültetést igényelnek.
Négy tipp az égési sérülések megelőzésére
Bár balesetek előfordulnak, íme néhány tipp az elkerülésük érdekében (elméletben minden szülő tudja ezeket, mégsem sikerül mindig betartani):
Mindig legyünk jelen, amikor a gyerek meleget eszik! Lehetőség szerint próbáljuk meg felügyelni az étkezést! A tanulmány szerint az instant tészta okozta égési sérülések 40 százaléka akkor következett be, amikor a gyerekek egyedül voltak.
Ne a gyerek vegye ki a forró ételt a mikróból! Könnyen előfordulhat, hogy kiönti, magára borítja. Keverjük meg az ételt, és ellenőrizzük, mennyire forró, mielőtt a gyereknek adjuk!
Asztalnál együnk! Nem ölben, nem játszás, mesenézés közben, nem a kertben rohangálva. Ez nem csak a meleg dolgokra vonatkozik, a félrenyelés esélye is megnő, ha nem az asztalnál ülve eszik a gyerek.
Forrás: thebump.com