Jó hírünk van, nem kell tovább keresgélned! Ha szerencséd van, a szükséges hozzávalók is megvannak otthon, így akár már ma elkészítheted akár gyereksegítséggel is ezt a puha és illatos kuglófot!
Ahhoz, hogy tuti jól sikerüljön és magas legyen a süteményed, egy fontos praktikát is elárulunk: figyelj oda arra, hogy a tojások és a joghurt szombahőmérsékletűek legyenek, amikor a tésztába kevered őket. Hogy ezt elérd, nem kell hosszan pihentetni a hozzávalókat a konyhapulton, elég, ha egy nagyobb tálba jó meleg vizet engedsz, majd kb. 10 percre beleteszed a joghurtot és a tojásokat.
15 PERCES JOGHURTOS KUGLÓF
HOZZÁVALÓK:
- 4 tojás
- 20 dkg (nád)cukor
- 120 ml napraforgóolaj
- 180 g natúr joghurt
- 1 (bio) citrom reszelt héja
- 1 rúd vanília kikapart belseje (ha nincs otthon, semmi vész!)
- 1 csipet só
- 30 dkg liszt
- 16 g sütőpor
ELKÉSZÍTÉS:
- Törd fel a tojásokat, mérd bele a cukrot, szórd hozzá a vanília kikapart belsejét, az alaposan megmosott citrom héját és a sót.
- A robotgép magas fokozatán verd 5-6 percig, hogy egészen kivilágosodjon és csaknem háromszorosára habosodjon.
- Ha ez megvan, kapcsold alacsonyabb fokozatra a robotgépet és öntsd bele az olajat, majd a joghurtot.
- Kapcsold ki a robotgépet, szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet és pár gyors mozdulattal keverd össze.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, vajazz és lisztezz ki egy kuglófformát és kanalazd bele a maximum 15 perc alatt elkészült tésztát.
- Extraként visszatarthatod a tészta egyharmadát, keverj el benne 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport és így öntsd a formában lévő tésztára – ezt a lépést persze simán kihagyhatod, ha nem akarod cifrázni!
- Told a meleg sütőbe és süsd 35-40 percig. Mielőtt lekapcsolnád a sütőt – amit az első fél órában vétek kinyitni! – végezz tűpróbát a biztonság kedvéért.
- Szórd meg a tetejét porcukorral és legyél magadra nagyon büszke!
Fotó: Getty Images