Biztosan veled is előfordult már, hogy az üdítős pohár alján maradt még valamennyi és valahogy úgy elfeledkeztél róla, hogy csak pár nappal később találkoztál vele újra. Szakértők szerint annak a kockázata, hogy ettől a gyermeked beteg lesz, elég alacsony, feltéve ha végig a hűtőben volt.
A tej és a tejtermékek nem hűtött állapotban hamar tönkre mennek, hiszen kiváló táptalajt nyújtanak a baktériumoknak. Érdemes tehát fogyasztás után rögtön visszatenni a hűtőbe.
Az anyatej eltarthatóságáról megoszlanak a vélemények, a legfontosabb részlet azonban az anyatej tartósságát illetően a fejés részleteiben rejlik. Ha megfelelő módon sterilizált eszközökkel és körülmények között történik a tejvételezés, és az anyukák ismerik fertőtlenítés legfontosabb szabályait, az anyatej normál hűtőszekrényben + 4-5 0C-on akár 3 napig is eltartható. Célszerű egy hőmérőt is a hűtőbe applikálni.
Vedd komolyan a szavatosságot
A romlott italok és élelmiszerek fogyasztásával könnyen kerülhetnek a szervezetünkbe baktériumok, ám ellentétben a közhiedelemmel, a bajt nem feltétlenül a baktériumok okozzák, sokkal inkább az általuk a szervezetünkben termelt toxinok. S hogy milyen gyorsan derül ki a gubanc? Nyolc-tizenkét órás lappangási idő a gyakoribb baktériumok közül a Salmonellákra, az 1-5 órás lappangás pedig az egyéb baktériumokra jellemző.
A rövid lejáratú élelmiszerek nem véletlenül kapták nevüket, tényleg nem tárolhatók és fogyaszthatók sokáig. A felvágottakban, húsfélékben, halakban, sajtokban könnyen elszaporodhatnak a baktériumok.
Ezek is érdekelhetnek: