A szakemberek megállapították, hogy érdemes a tejtermékekről szójára váltani, mivel a gyomorrák kialakulásának kockázata így akár 42 százalékkal is csökkenhet. Hasonló a helyzet a férfiak körében sok áldozatot szedő prosztatarákkal: a betegség kockázata tejtermékmentes étrend esetén 30 százalékkal alacsonyabb.
A mellrák kockázata a menopauzán átesett nők esetében szintén lényegesen alacsonyabb. Az egyelőre nem világos, hogy a nők miért profitálnak többet a szójában gazdag étrendből, mint a férfiak.
„A vegán étrend nem csak egészségesebb, de fenntarthatóbb is, vagyis a növényi étkezés a gazdaságra rótt terheket és az ökológiai lábnyomot is csökkenti, így érdemes megpróbálkozni vele” – mondja a kutatást vezető Dr. Lieven Annemans, a Genti Egyetem munkatársa.
Az Alpro Alapítvány által szponzorált kutatás több mint 20 év kutatásait vette alapul.
Ezek is érdekelhetnek:
– Hasznos tippek vegetáriánus kismamáknak
Forrás: Medipress