Család

Három ízletes sós ropogtatnivaló — recept

Egy fokhagymás-sajtos, egy négysajtos és egy sós finomsághoz mutatunk receptet!
2024. Január 14.
(Képek forrása: Nosalty)

Ha nem vagytok édesszájúak, vagy csak éppen rákívántatok valami sós finomságra, esetleg egy jó vendégváró receptet keresel, készítsd el valamelyiket az alábbiak közül. Egy fokhagymás-sajtos, egy négysajtos és egy sós rágcsálnivalóhoz ajánlunk receptet a Nosalty recepttárának köszönhetően.

Fokhagymás-sajtos csiga

Hozzávalók

Tészta

  • 320 g finomliszt
  • 80 g vaj (puha)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 7 g instant élesztő (1 csomag)
  • 1,5 dl víz (langyos)
  • 1 db tojás

Fűszervaj

  • 160 g vaj (puha)
  • 1 evőkanál kakukkfű (3 szál)
  • 4 szál petrezselyem
  • 1 kávéskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma (zúzott, apróra vágott)

Összeállítás

  • 300 g trappista sajt
  • 3 evőkanál vaj (olvasztott)

Elkészítés

Tészta

  1. Egy keverőtálban összekeverjük a vizet, az élesztőt, a sót, a cukrot és egy evőkanál lisztet. Letakarjuk, és 15 percig állni hagyjuk.
  2. Miután kissé felfutott az élesztős keverék, hozzáadjuk a puha vajat, a többi lisztet és egy tojást is. Összekeverjük, és alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd újra letakarjuk, és másfél órát kelesztjük.

Fűszervaj

  1. A puha vajat alaposan kikeverjük a többi hozzávalóval, majd félretesszük.
  2. Tejfölös mártogatós
  3. Egy kis tálban összekeverjük a hozzávalókat, és hűtőbe tesszük tálalásig.

A recept elkészítésének folytatását megtalálod a Nosalty oldalán, ITT, egy mártogatóssal együtt, amivel a csigákat tálalhatod. A recept elkészítését egy videó is segíti.

Négysajtos stangli

Hozzávalók

  • 450 g rétesliszt
  • 450 g tehéntúró
  • 250 g vaj
  • 100 g kéksajt
  • 50 g grana padano
  • 200 g krémfehérsajt
  • 100 g sajt  (Gouda)
  • 1 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 1 teáskanál só

Elkészítés

  1. Öntsük egy tálba a túrót, kéksajtot, krémfehérsajtot, a reszelt grana padanot, a tojássárgákat, a szobahőmérsékletű vajat és a sót.
  2. Törjük össze egy villával az egészet, hogy egyneművé váljon. Ezután öntsük hozzá a réteslisztet, és kavarjuk össze a tésztát.
  3. Fedjük le, és hagyjuk pihenni hűtőben egy órát.

A recept elkészítésének folytatását megtalálod ITT, egy videóval együtt, ami segíti az elkészítést.

Bajor perec, azaz Laugenbrezelc

Hozzávalók

Előtészta

  • 100 g finomliszt
  • 65 g víz
  • 2 g friss élesztő (borsónyi) 

Főtészta

  • 2 dl tej (langyos)
  • 1 teáskanál cukor
  • 15 g friss élesztő
  • 250 g kenyérliszt bl80
  • 125 g rétesliszt
  • 75 g finomliszt
  • 1 evőkanál só
  • 40 g vaj (olvasztott) 

Főzés, sütés

  • 1 l víz
  • 100 g szódabikarbóna
  • 1 evőkanál só
  • 2 evőkanál só (nagyszemű, a tetejére) 

Elkészítés

Előtészta

  1. A három alapanyagot egy tálkában alaposan összedolgozzuk, majd folpackkal lefedjük. Egy éjszakán át pihenni hagyjuk, ezalatt csodás, erős gluténszálak alakulnak ki benne.

Főtészta

  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd lefedjük és 5-10 perc alatt hagyjuk felfutni.
  2. Egy nagy keverőtálba beleszitáljuk a liszteket, majd hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat és az élesztős tejet. Belecsipegetjük az előtésztát, majd alaposan összegyúrjuk.
  3. A tésztát 10-15 percet dagasztjuk kézzel vagy kézi robotgéppel, amíg szép ruganyos és fényes lesz. Ekkor a tésztagombóc tetejét bekenjük olajjal, majd lefedjük folpackkal és egy órán át hagyjuk kelni.

A recept elkészítésének folytatását megtalálod ITT.