A tudományos álláspont szerint a nyers tej fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent, ez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal válasza a kérdésre.
„Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértői csoportja (BIOHAZ) arra a következtetésre jutott, hogy a nyers tej számos súlyos megbetegedést okozó kórokozó, például Campylobacter, Salmonella, E-coli kórokozójának hordozója lehet” – írja Facebook-posztjában a Nébih. Hozzáteszi, hogy az egészségügyi problémák elkerülése érdekében a tejtermelő gazdaságokban fontos a jó higiéniai gyakorlat betartása, annak megelőzése, hogy a tej szennyeződjön, a nem hőkezeléssel járó folyamatok ellenőrzése, valamint a baktériumok elszaporodásának megakadályozása a nyers tejben.
A nyers tej fogyasztásának legbiztonságosabb módja a forralás, illetve a pasztőrözés, mert a betegséget okozó baktériumok magas hőmérsékleten elpusztulnak.