Kisgyerek

A gyermekkori tejfogyasztás csökkenése hatással lehet a hosszú távú egészségre

A tej történelmileg a gyermekkori étrend egyik legfontosabb eleme és a táplálkozás egyik legfontosabb forrása. Miért isznak ma kevesebb tejet a gyerekek?
2020. Október 26.
A gyermekkori tejfogyasztás csökkenése hatással lehet a hosszú távú egészségre (fotó: Getty Images)

A Journal of Dairy Science egyik nemrégiben megjelent tanulmánya szerint, a gyermekkori tejfogyasztás évtizedek óta csökken. Egészségügyi szakértők szerint ez aggályos, tekintettel arra, hogy a tej számos egészségügyi előnnyel jár a fejlődésben lévő gyerekek számára.

“A tej és tejtermékek megfelelő fogyasztása, különösen gyermekkorban, jótékony hatással van az egészségre a növekedés, a fejlődés szempontjából, és csökken a csontritkulás, a magas vérnyomás, az elhízás és a rák kockázata felnőttkorban” – írták a szerzők a tanulmányban.

Tejfogyasztás csökkenése

A tanulmány szerint az összes tejtermék fogyasztása 14,2% -kal csökkent 2008 és 2017 között az amerikai iskolákban.

A magyarok jóval kevesebb tejet és tejterméket fogyasztanak, mint az EU-s átlag, de a hazai tejfogyasztás a 25-30 évvel ezelőtti hazai fogyasztási adatot is jóval alul múlja – mondta még tavaly az InfoRádióban Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Magyarországon az ajánlott mennyiség Harcz Zoltán szerint napi fél liter tej lenne gyerekeknek és felnőtteknek is.

Jól tudjuk, hogy a tej kulcsfontosságú a gyermekek számára, kalciumban, D-vitaminban, cinkben gazdag.

Magyarországon már a 20-as, 30-as években elindult az iskolatej program, a rendszerváltás után pedig 1988-ban indult újra először Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az Európai Unióhoz történő csatlakozás után, 2004-ben indult újra az iskolatej program. A 2003/2004. iskolaév tavaszi félévében 952 iskolafenntartó, 320 ezer tanuló 2,5 millió liter tejhez, míg a következő tanév őszi félévében már 1 463 iskolafenntartó, 440 ezer gyermek 13,7 millió liter tejhez jutott hozzá – olvashatjuk az ibranytej.hu oldalon.

Miért isznak a gyerekek kevesebb tejet?

A szülők a tej alternatívái mellett döntenek

Ilyen például a mandula-, kókusz-, vagy zabtej, amelyeknek népszerűsége folyamatosan növekszik. Hozzájárul a vegán étrend terjedése, de környezeti- és állatjóléti szempontok is.

Hormonok

A tehenek tejtermelésének serkentésére növekedési hormonokat kapnak, ezek pedig megtalálhatók az általunk fogyasztott tejben. Sokan ezért organikus gazdaságból származó tejet, tejtermékeket keresnek.

A gyerekek több gyümölcslevet isznak

Sok gyerek túl sok gyümölcslevet fogyaszt vagy szénsavas italt iszik, néha tej helyett is. Az Egyesült Államokban drasztikus a változás: 1989 és 2008 között a cukros italokból származó kalória 60% -kal nőtt a 6-11 éves gyermekek körében, napi 130-ról 209 kalóriára, és az ezeket fogyasztó gyermekek aránya 79% -ról 91% -ra emelkedett.

A gyerekek ösztönzése több tej fogyasztására

Az egészséges, jól átfogó étrendet fogyasztó gyermekek szüleinek nem kell annyira aggódniuk, ha gyermekeik nem isznak rendszeresen tejet. De azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs rendszeres hozzáférésük friss, egészséges ételekhez vagy vitaminokhoz, vagy rendkívül válogatósak, a tejfogyasztás igen fontos lenne.

Susy Cohen dietetikus azt tanácsolja, hogy kínáljuk meg egy pohár tejjel a gyerekeket olyan ételek mellé, amiket nagyon szeret. Ha olyan ételekkel párosítjuk a tejet, amiket eleve elutasít vagy nem szeret, akkor eleve kudarcra vagyunk ítélve.

(forrás: verywellfamily.com, Infostart, ibranytej.hu)