Kisgyerek

Ellenszélben a tej

Mostanában több olyan táplálkozási irányzat is népszerűvé vált, amelyik ellenzi a tej és a tejtermékek fogyasztását. Egy új felmérés azonban azt mutatja, hogy a tej és a belőle készült élelmiszerek népszerűsége töretlen.
2011. December 20.

A Mona Hungary Kft. Reprezentatív mintán végzett kutatással arra kereste a választ, hogy vajon hazánkban mennyire népszerű és elfogadott a tejtermékek fogyasztása, és mi jellemzi az iskoláskorú gyerekek étkezési kultúráját. A válaszadók azok a 25–49 éves kor közötti anyák, háziasszonyok voltak, akiknek 6–15 év közötti gyermekük van, és vállalták az adatkitöltést. A kutatásban résztvevő anyák fele véli úgy, hogy az iskoláskorú gyermekek számára a legfontosabb a tej- és tejtermék-fogyasztás, míg az idősebb korosztály számára kevésbé gondolják nélkülözhetetlennek. A vizsgált anyák szinte kivétel nélkül egészségesnek tartják a tejet és tejtermékeket, az ötszáz válaszadónak csupán egy százaléka válaszolta azt, hogy egészségtelenek.

Régi-új érvek: kereszttűzben a tej és tejtermékek

A tejtermékek közül a legnépszerűbb a tej, amit a vizsgált fiatalok 71 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt, majd következik a vaj (39%), sajt (25%), és a gyümölcs joghurt (23%). A 25–49 éves anyák a tejtermékek többsége estén úgy vélekednek, hogy gyermeküknek többet kellene fogyasztania belőlük. Ez alól kivételt képez a gyári tejberizs és gyári puding. A kutatásból az is kiderül, hogy a vajat egészségesebbnek gondolják az édesanyák a margarinnál.

„A tej komplex élelmiszer, megtalálható benne mindhárom fő tápanyagforrás: a fehérje, zsír és szénhidrát. Emellett számos úgynevezett „mikrotápanyagot” is tartalmaz, vitamint és ásványi anyagokat – mondja Vági Zsolt dietetikus, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója. – A fejlődő szervezet esetében különösen nagy szükség van a tejtermékek fogyasztására, hiszen a folyamatosan fejlődő és növekvő csontrendszer sokkal nagyobb kalciumbevitelt igényel. A növekedéshez szükséges aminosavak a tejtermékekben könnyen emészthető és jól felszívódó formánban vannak jelen. A megfelelő mennyiségű tejtermék fogyasztása mellett ügyelni kell arra is, hogy a fiatal vitamin- és ásványianyag-szükségletét ne egyszeri evés során elégítsék ki, hanem minden egyes étkezéskor fogyasszanak tejterméket – javasolja a szakértő.

A napi ötszöri étkezés az ajánlott

A Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet szakértője is megerősíti, hogy a jobb minőségű, zsírszegény ételek fogyasztása mellett a másik fontos szempont, hogy a fiatalok ne ritkán nagy mennyiséget, hanem inkább többször és kevesebbet egyenek – a hozzáértő kutatók a napi ötszöri étkezést ajánlják. A gyakori kisebb ételadagok elfogyasztása nemcsak a vércukorszint-ingadozás és a szédülés ellen jó megoldás, hanem ezzel az éhségérzet is megszűnik, és a gyomrot sem terheli meg a nagy mennyiségű étel. Tudvalévő, hogy a tanuláshoz és a koncentrált figyelemhez a szervezetnek nagy mennyiségű energiára van szüksége – ezért a gyerekek esetében kiemelten fontos a reggeli étkezés. A vércukorszint ingadozás ugyanis látványosan befolyásolja a figyelmet. A túlsúllyal küzdő fiatalok esetében az optimalizált tudatos étrend mellett kifejezetten ajánlják a napi ötszöri étkezést.

Montice Margaréta Gyűjtési Program

Az egészséges táplálkozást népszerűsítő program során a havonta 1-1 milliós fődíjak mellett sok más nyeremény is gazdára vár: például Látogatás a Budapesti Állatkertbe, részvételi lehetőség a Budapesti Állatkert Zoo táborában, Állatkerti Játszóházi belépők, és sok-sok Montice ajándék. Az Edukációs kvíz játék alatt a diákoknak havonta három kérdéssort kell kitölteniük a játék internetes oldalán. A kérdésekből és az oldalon publikált oktatóanyagból is megtanulhatják, az egészséges táplálkozás legfontosabb tudnivalóit. A Blokkgyűjtő akcióval kizárólag a szülők, felnőttek részvételére számít a cég és az iskola, ők így is támogathatjákaz iskolát a minél jobb eredmény elérésében. A Légy kreatív játékban a tanulók feladata, hogy minden hónapban elkészítsenek egy kreatív munkát az egészséges táplálkozás jegyében – fotó vagy videofilm, vagy éppen reklámszöveg formájában, az adott havi kiírásnak megfelelően. A program szakmai partnere a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet. December végéig mág bárki pályázhat!

Forrás: Cosmos Media Kft.