Kisgyerek

A gyakori rémálmok hátterében autoimmun betegség is állhat

A rémálmok és a nappali szorongásos, hallucinációs képzetek egy új tanulmány szerint egy autoimmun betegség korai figyelmeztető jelei lehetnek.
2024. Május 23.
rémálom
Kép: Getty Images

Időnként mindenkinek vannak rémálmai, ám ha ezek a nyugtalanító álmok gyakoriak és nappali hallucinációkkal társulnak, akkor figyelmeztető jele is lehet egy autoimmun, krónikus betegségnek, a lupusznak, állítja egy új tanulmány – írja az IFLScience.

A kutatásban 676 lupuszos embert vizsgáltak meg, 400 orvos bevonásával. A lupusz egy krónikus autoimmun betegség, amely ízületi fájdalmat, kiütéseket és fáradtságot okozhat. Jelenleg nincs rá gyógymód, de a tünetek gyógyszeres kezeléssel kezelhetők. A kutatók megállapították, hogy 5-ből 3 lupuszos betegnél jelentkeztek rémálmok, hallucinációk pedig minden negyedik páciensnél előfordultak. Az érintetteket a lidércnyomásaikban általában támadás érte vagy csapdába estek, összenyomódtak, lezuhantak valahonnan. A nappali hallucinációkat az egyik pácines úgy jellemezte, hogy úgy érzi magát olyankor, mint Alice Csodaországban.

A vizsgálatban részt vevő klinikusok egyetértettek abban, hogy a rémálmok és a nappali hallucinációk hasznos korai figyelmeztető jele lehet az autoimmun betegség közelgő fellángolásának.

„Régóta tisztában vagyunk azzal, hogy az álmokban bekövetkező változások a fizikai, neurológiai és mentális egészségi állapot változását jelezhetik, és néha betegség korai jelzői lehetnek” – mondta Guy Leschziner professzor, a tanulmány szerzője, neurológus. „Ez azonban az első bizonyíték arra, hogy a rémálmok egy olyan súlyos autoimmun betegség, mint a lupusz, megfigyelésében is segíthetnek, és fontos figyelmeztetés ez a betegek és a klinikusok számára egyaránt, hogy az alvási tünetek a kialakulóban lévő betegségről árulkodhatnak.” Így már a korai szakaszban kezelni kezdhetik, mielőtt a betegség súlyosbodna.