Gyerek

Rémálmok gyerekkorban: hogy segítsünk?

Mi segít akkor, amikor a gyerekünk az éjszaka közepén rémálomból felriadva ébred? Főként akkor, ha ez nem egyedi eset, hanem sűrűn jelentkezik?
2021. Január 11.
Rémálmok gyerekkorban: hogy segítsünk? (fotó: Getty Images)

Egy kétségbeesett anya olvasói levelét közölte le a romper.com. Az anya arról számol be a levélben, hogy 6 éves gyermeke több éjszaka is arra ébredt, mintha valaki be akarna jönni a szobájába az ablakon át. De olyan rémálomra is ébredt, hogy a család kutyája üldözte. A szülők, ahogy az lenni szokott, hol megpróbálták visszaaltatni a saját ágyában a gyereküket, hol, ha nagyon fáradtak voltak, hagyták, hogy velük aludjon. Könnyedén visszaaludt és nem is ébredt fel ilyenkor többször.

A gyerek háziorvosa szerint a rémálmok normálisak és elmúlnak. Az anya az alváshiány és gyakori ébredés mellett leginkább azért aggódik, hogy miért él át ilyesmit a gyermeke és abban kér tanácsot a romper szakértőjétől, Jenny Truetól, hogy vannak-e bevált trükkök a rémálmok kezelésére.

A szakértő személyes tapasztalatairól számol be: a nagyobbik gyermeke, aki 11 éves jó ideje rémálmoktól mentesen alszik, de évekig élt át hasonlóan rossz álmokat vagy egyszerűen csak nem tudott elaludni. Kisebbik gyermeke, aki 3 éves szintén szokott rémes dolgokat álmodni.

Rémálmok gyakran fordulnak elő, különösen a 3 és 12 év közötti gyermekeknél – mondja Dr. Andrea Matsumura, az oregoni klinika alvásproblémákra szakosodott szakembere. Matsumura szerint a rémálmok hátterében az áll, hogy a gyerekek nem alszanak eleget, kimerültek és a szorongást kiváltó, félelmetes dolgok, legyen az egy film, egy mese vagy valamilyen történés, az álmaikban öltenek testet. Ettől pedig még fáradtabbak lesznek.

Dr. Megan Parker, pszichológus szerint a rémálmok közvetlenül a szorongásból fakadnak. “Rémálmokat látunk, amikor a stressz-szintünk emelkedik” – mondja. “Az agy dolgozza fel a mindennapi történéseinket. Feldolgozza az érzelmeinket, beleértve a félelmeinket is.”

Parker szerint a rémálmok általában kora gyermekkorban kezdődnek. A 7-12 éves gyerekekre még inkább jellemző, majd 13 kor körül csökkennek.

A szorongásra hajlamos gyerekek a fentebb meghatározott időszakban valószínűleg fognak rosszakat álmodni. “Ha egy gyermeket havonta egyszer vagy kétszer rémálmok gyötrik, akkor el kell kezdenünk azon gondolkozni, hogy milyen stresszes helyzetei vannak.”

Mindkét szakértőnek vannak tanácsai a rossz álmok enyhítésére. Az egyes számú, mondja Matsumura, hogy legyen esti rutin, legyen minden nap olyan idő, amit a család együtt tölt, amikor senki sem kütyüzik. Különösen a 12 év alatti gyerekek esetében szigorú esti rutin legyen, meghatározott ideje a vacsorának, a játéknak, a fürdésnek, az olvasásnak és a lefekvésnek is. Lefekvés előtt ne olvassunk a gyereknek (vagy ő magának)semmilyen ijesztő vagy felkavaró dolgot.

Ha a gyerek éjszaka felébred egy rémálomtól, akkor nagy szüksége van a támogatásunkra. Öleljük meg, vigasztaljuk meg, nyugtassuk meg. Ha külön ágyban, külön szobában alszik, akkor bátorítsuk arra, hogy egyedül menjen vissza a saját ágyába, hagyjuk nyitva az ajtókat, talán egy kis éjjeli lámpa is világíthat.

Parker szerint legalább egy órával lefekvés előtt felejtsük el a képernyőhasználatot. Alkalmazzunk relaxációs légzési technikákat és egyéb lazító trükköket: feszítse meg az összes izmát, majd szépen engedje el, lazuljon el a teste. Parker is fontosnak tartja, hogy a rémálomból ébredő gyerekre szánjunk időt és nyugtassuk meg. Ha meg akarjuk fejteni a rémálmok kiváltó okát, akkor azt vizsgáljuk meg, hogy milyen stressz éri a gyereket.