Család

Nagyon sajtos házi pogácsa

Miért kellene megvárni a pogácsasütéssel, hogy vendégek jöjjenek? Készítsd el különösebb apropó nélkül, egy percig sem fogod bánni!
2024. Május 23.
nagyon sajtos házi pogácsa

A sajtos pogácsánál csak a nagyon sajtos pogácsa a jobb! Ez pedig pont ilyen: nemcsak a tetejére, hanem a tésztájába is kerül reszelt sajt, ami egyszerűen utolérhetetlenné teszi!

Elő a sütési kedvvel és láss hozzá, meglátod, villámgyorsan el fog fogyni! A tésztájának kifejezetten jót tesz, ha már előző este begyúrod és hagyod egy éjszakán át pihenni, így a munka is kevesebbnek tűnik, amivel ezt a sós rágcsálnivalót elkészítheted.

Kívül-belül sajtos házi pogácsa

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

  • 400 g liszt
  • 250 g vaj
  • 150 g sajt lereszelve
  • 30 g élesztő
  • 150 ml tejföl
  • 1 kiskanál só
  • 1 csipet cukor

A tetejére:

  • 1 tojás villával felverve
  • Reszelt sajt, vagy ha az jobban ízlik, mák, lenmag, szezámmag, tökmag stb.

ÍGY KÉSZÜL:

  1. A tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és elmorzsoljuk benne az élesztőt. Egy kiskanál lisztet is adunk hozzá.
  2. Amíg az élesztő felfut, kimérjük és átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a feldarabolt vajat, a reszelt sajtot, majd az élesztős tejfölt és a sót.
  3. Az egészet homogén tésztává gyúrjuk, de ha nem állna össze elsőre, kevés hideg vízzel korrigálhatunk az állagán.
  4. Letakarjuk, és akár egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. (Ha nincs ennyi időnk, adjunk neki legalább 3 órát, hogy szépen megkeljen!)
  5. Kivesszük a hűtőből, hagyjuk kicsit állni szobahőmérsékleten, így könnyebb lesz vele dolgozni. Lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ha úgy kényelmesebb, két részre is oszthatjuk még nyújtás előtt.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztából pogácsákat szaggatunk.
  7. A tetejüket megkenjük lazán felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal vagy magokkal.
  8. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sülnek készre, de ez függ a pogácsaszaggató méretétől és a sütőtől is, ezért a vége felé mindenképp rajta tartjuk a szemünket.

Nyitókép: Getty Images