Gyerek

3 dolog, ami nem használ, ha hisztizik a gyerek

Sokszor halljuk, hogy türelem, a dackorszak és a vele a hiszti is elmúlik egyszer. De addig is, amig még tart, van néhány dolog, ami biztosan nem segít a hisztikezelésben.
2024. Május 27.
gyerek hisztizik
Kép: Getty Images

Felnőttként sokszor arra koncentrálunk, hogy minél hamarabb véget vessünk a hisztinek, ezért olykor rossz megoldásokat választunk. Ezek inkább ártanak, mint használnak és sajnos, sem rövid, sem hosszú távon nem jelentenek megoldást. Mutatjuk, mi az, amit ne tegyünk.

Ne kiabáljunk

Csak tovább gerjeszthetjük a hisztit, ha rákiabálunk a gyerekre, hogy hagyja már abba. Nehéz higgadtnak maradni, de sokkal könnyebben bánhatunk a hisztiző gyerekkel, ha tudjuk, mi rejlik a hátterében, miért csinálja a gyerek, illetve ha elfogadjuk, hogy ez egy életkori sajátosság. Az, hogy hogyan viselkedünk egy adott konfliktushelyzetben, minta lesz a gyerek számára. Ha üvöltünk a gyerekkel, hogy hagyja már abba az ordítást, azzal pont arra mutattunk neki példát, hogy az üvöltés teljesen rendben van.

Ne ilyenkor neveljük

Hisztizés közben semmi értelme magyarázatokba bocsátkozni. Minél kevesebb szóval, annál határozottabban próbáljuk meg elterelni a gyerek figyelmét vagy kivonni az adott helyzetből.

Ne büntessük meg

Ne mondjunk olyasmit, hogy ha folytatja, akkor bezárjuk a szobába, nem mehet játszótérre, stb. A büntetés leginkább a saját szülői tehetetlenségünkről szól. Várjunk egy kicsit, míg mindketten megnyugszunk.