Család

Így készíts otthon igazi lángost: pont olyan, mint a piaci!

Lángost sütni otthon sem nagy ördöngösség, főleg akkor, ha megvan hozzá a tuti recept. Mostantól nem kell tovább keresgélned, megtaláltad!
2024. Június 20.
lángos

Teljesen igazad van, ha a hirtelen jött hőségben kijelentetted, hogy nem szeretnél órákig állni a tűzhely mellett, és tovább forrósítani az otthonod levegőjét főzőcskézéssel.

Bár a lángossütőkben valóban kemény munka folyik, otthon nem kell reggeltől estig sütögetned, és a házi lángossütés mellett szól plusz egy érvként, hogy a hőségben a tészta még szuperebbül megkel, vagyis a végeredmény még nagyszerűbb lesz! És ez a megoldás sokkal költséghatékonyabb is!

Ha strandra ma nem juttok el, legalább egy lángost dobj össze a családnak, meglátod, mindenki díjazza majd az ötletet! Közöttük te is, mert a jól bevált lángosrecept elkészítése sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt sokan gondolnák. 

Otthon sült piaci lángos

Hozzávalók:

  • 20 dkg sima és 10 dkg rétesliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő (nem por!)
  • 1 teáskanál só
  • 1 csipet cukor
  • 1,5-2 l olaj a sütéshez (ezen nem szabad spórolni!)

otthon sült lángos

Így készül:

  1. Első lépésként meglangyosítjuk a tejet, hozzákeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, és megvárjuk, hogy felfusson.
  2. Amíg növekszik, tálba szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk a sót.
  3. Ha az élesztő felfutott, több részletben a liszthez öntjük, és elkezdjük dagasztani. Tarts ki, ez a munka legkeményebb része, aminek meglesz a jutalma: a simára és levegősre dolgozott tészta a kívül ropogós, belül puha lángos titka!
  4. Ha a nehezén túl vagy, kissé olajozd be és hintsd meg a tészta tetejét liszttel, majd letakarva tedd félre, és hagyd 1 órán át kelni.
  5. A pihenőidő leteltét követően lisztezett deszkára borítjuk, és 4-5 egyenlő részre osztjuk a lángostésztát. Ezekből csinos kis gombócokat formázunk, majd konyharuhával letakarva hagyjuk még egy kicsit pihenni, amíg a sütéshez használt edényben felforrósodik az olaj. (Könnyebben mehet a gombócok formázása, ha a kezedet is beolajozod egy kicsit!)
  6. Ha elérte a kívánt hőfokot az olaj, a gombócokból lángost nyújtunk, és egyesével kisütjük. Elengedhetetlenül fontos, hogy bő olajban süljenek, pont úgy, mint amikor farsangi fánk készül! Ha az egyik oldala szépen megpirult, megfordítjuk, és azt is megsütjük.
  7. Alaposan lecsepegtetjük, és kedvünk szerint pakoljuk meg reszelt sajttal, fokhagymás vagy sima tejföllel – vagy bármi mással, ami az ízlésünk szerint passzol a lángoshoz!

FONTOS: A sütéshez használt edény mindig legyen tiszta és száraz, ugyanakkor a nagysága sem mindegy: olyan méretű edényt használj, amiben van helye a lángosnak „úszkálni” pirulás közben, nem szabad, hogy az edény aljára vagy a falához tapadjon.

Nyitókép: Getty Images