Család

Sütőben is készíthetsz szilvalekvárt, mutatjuk, hogy!

A szilva egyszerre édes és fanyar, így nagyon sokféleképp lehet játszani az ízekkel még a befőzés során is, akár a tűzhelyen, akár sütőben készül a lekvár.
2024. Július 15.

Ha fontolgatod, hogy kipróbálod, milyen sütőben lekvárt készíteni, megadhatja az utolsó löketet, hogy nem kell órákig a fazék mellett álldogálnod és folyamatosan kevergetni az egyre forrósodó lekvárt, elegendő az is, ha időnként vetsz rá néhány pillantást.

A sütőben sült szilvalekvárban az is csodás, hogy ránézésre is tudhatod, mikor van kész, a tepsiben ugyanis egyszer csak ott terem a kívánt sűrűségű lekvár, ami azt jelzi, nyugodtan kikapcsolhatod a sütőt. Azt ezt követő lépések megegyeznek a hagyományos lekvárfőzés záró mozzanataival: a frissen készült lekvár sterilizált üvegekbe kerül, és meleg helyen kell a lehető leglassabban kihűlnie.

Sütőben is készíthetsz szilvalekvárt, mutatjuk, hogy!

Sütőben sült szilvalekvár

HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg magozott szilva
  • 30 dkg cukor
  • ½ biocitrom leve
  • Fahéj ízlés szerint (el is hagyható)

szilva

ÍGY KÉSZÜL:

  1. Alaposan megmossuk, megszárítgatjuk és kettévágjuk a szilvaszemeket.
  2. Egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és ráöntjük a citrom levét. Gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, majd 200° C-ra előmelegítjük a sütőt és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a felezett szilvát.
  3. Forró sütőbe toljuk, és hagyjuk, hogy lekvárrá alakuljon, amihez körülbelül másfél órára lesz szükség.
  4. 30 percenként érdemes kicsit átkeverni, amikor pedig úgy látjuk, hogy elkészült, még forrón tanácsos sterilizált üvegekbe kanalazni.
  5. Szorosan rátekerjük a tetejét, majd fejjel lefelé fordítva meleg helyen (például paplanba bugyolálva) hagyjuk kihűlni.
  6. Száraz, hűvös helyen 1 évig is megőrzi a minőségét, felbontás után azonban mindenképp hűtőben kell tárolni.

Fotó: Getty Images