Család

Különleges madárfióka kelt ki a Miskolci Állatkertben

Először kelt ki kookaburra – kacagójancsi – fióka a Miskolci Állatkertben.
2024. Július 20.

 

Ausztrália jellegzetes hangja a kookaburráké, amelyről magyar nevüket, a kacagójancsit is kapták: a hangjuk valóban emberi nevetésre emlékeztet. A Miskolci Állatkertben 2011 óta lehet találkozni ezzel a különleges madárfajjal.

Az állatkert az oldalán számolt be arról, hogy idén először sikerült szaporítani ezt a madárfajt, és az első kookaburra fiókájuk mintegy 43 napos korában, a múlt héten ki is repült odújából.

A fiókáról képeket is osztottak meg:

A Miskolci Állatkert első kookaburrái 2011-ben érkeztek a Jászberényi Állatkertből. Volt próbálkozás korábban is, hogy párba állítsuk őket, de végül 2023-ban érkezett Csehországból, a Brnoi Állatkertből egy olyan fiatal hím, amellyel a több mint egy évtizede az állatkertben élő tojó sikeresen szaporodott. A fióka felnevelésében mindkét felnőtt madár gondosan részt vett – írják.

(Kép forrása: @Miskolci Állatkert/Facebook)

(Kép forrása: @Miskolci Állatkert/Facebook)

A kookaburra (Dacelo novaeguineae) a hazai jégmadárnak Ausztráliában élő, és jóval nagyobb termetű rokona. Fészkelőhely tekintetében nem válogatós, bár többnyire fák odvába rakja tojásait, de bármilyen hasonló hely megfelel neki, ahol a fészek építésével nem is nagyon bajlódik. Többnyire 2-4 tojást rak, melyeken mindkét madár ül. A fiókák mintegy 26 nap alatt kelnek ki, és körülbelül hat hétig fejlődnek az odúban. Ezt követően kirepülnek, de gyakran még a következő évben is a szüleikkel maradnak, és segítenek a következő évi fészekalj felnevelésében – írja oldalán az állatkert.