Baba

10 lecke az életről, amit a babáktól tanulhatunk

Nemcsak a gyermekünk tanul minden pillanatban valami újat (a legtöbbször tőlünk, a szüleitől), de mi magunk is rengeteget fejlődhetünk, ha megpróbáljuk az ő szemén keresztül nézni a világot.
2019. Augusztus 18.
Nagyon sokat tanulhatunk a kisbabáktól!

1. A kitartás meghozza a gyümölcsét! Gondolj csak arra, milyen elszántan küzd a kicsi azért, hogy kinyithasson egy fiókot, elérjen egy játékot vagy sikeresen felmásszon a mászókára. Mi, felnőttek azonban hajlamosak vagyunk feladni a céljainkat, ha nehézséggel kerülünk szembe.

2. Várj minden napot izgatott örömmel! Bár könnyen lehet, hogy egy kisgyerek is bal lábbal kel fel, a morcosság helyét gyorsan átveszi az izgatottság: ma vajon milyen klassz kalandokban lesz része? Érdemes eltanulni tőlük ezt a lelkesedést!

3. Nem tetszik valami? Ki vele! Ha egy babának nem tetszik valami, gondolkodás és hezitálás nélkül messzire hajítja – nem lenne egyszerűbb az életünk, ha mi is így tennénk azokkal a dolgokkal, amelyeket ki nem állhatunk?

4. Szeretnél valamit? Nyúlj érte! A lehetőségek azért vannak, hogy kihasználjuk őket. Ha fontos a számodra valami, nyúlj utána úgy, mint egy baba a földre esett keksz után!

5. Próbálj ki új dolgokat! Nem feltétlenül kell megkóstolnod a homokot, mint egy tipegőnek, de érdemes kilépni a komfortzónádból, és rendszeresen új dolgokat kipróbálni.

6. Válogasd meg, kit engedsz közel magadhoz! A babák elég egyértelműen ki tudják fejezni, ha valaki nem szimpatikus nekik. Nem mindenkivel érdemes leállni vitatkozni, teljesen normális, ha néhány emberrel egyszerűen nem vagyunk egy hullámhosszon. 

7. Elestél? Állj fel és menj tovább! Egyszerűen lenyűgöző azt figyelni, ahogy a kicsik megtanulnak valamit, például járni. Több ezerszer próbálkoznak egy-egy dologgal, és bár elfáradnak, nem adják fel.

8. Egy kis flörtölés nem árt… Elég, ha egy baba megvillant egy mosolyt vagy megrebegteti a szempilláit, máris a lábai előtt hever a világ. A kedvességet a felnőtteknek sem árt gyakorolni, lehet, könnyebben elérjük ezzel, amit akarunk.

9. Figyeld az embereket! A kicsik rendkívül alaposan tanulmányozzák a körülöttük lévő világot, és benne az embereket. Nagyon sokat tanulhatunk mi is abból, ha csak azt figyeljük, hogyan viselkednek mások. (De ne bámulj. Az kellemetlen.)

10. Ha semmi más nem válik be, sírd ki magad! Természetesen nem arra gondolunk, hogy bömböléssel próbáld meg elérni, amit akarsz! A sírás segít megszabadulni a felgyülemlett stressztől és feszültségtől – ez tudományosan igazolt tény!

(Cikk forrása: todaysparent.com)

Ez is érdekelhet: