Gyerek

5 tipp a lelki békéért

Hajlamosak vagyunk a körülményeket, és másokat hibáztatni azért, ha nem vagyunk harmóniában önmagunkkal.Pedig a lelki békénkért mi tehetünk a legtöbbet.Zádrovich Aliz, a Body&Life coaching alapítójának tippjei arra, hogyan tudunk tenni a lelki békénkért.
2016. Január 28.

1. Éljünk a jelenben!

Ha jól belegondolunk, a napjaink nagy részében nem a jelenben vagyunk. Többnyire vagy a múlton rágódunk, vagy a jövőn aggódunk. Ettől rosszul érezzük magunkat: frusztráltak, feszültek vagyunk vagy szorongunk. A negatív érzések elindítanak bennünk egy negatív spirált: minél többet agyalunk azon, hogy mi volt, és azon, hogy mi lesz, annál jobban lecsökken az energiaszintünk. Egy idő után eljuthatunk arra a pontra, hogy csak a rosszat látjuk, és már képtelenek vagyunk kihúzni magunkat a bajból. Ezért fontos, hogy kapcsolatban legyünk az érzéseinkkel.

Zádrovich Aliz azt tanácsolja, hogy figyeljük meg magunkat a mindennapokban! „Vezessünk naplót, és írjuk bele félóránként, milyen érzések kavarognak bennünk. Ha észrevesszük, hogy épp aggódunk vagy rágódunk, emlékeztessük magunkat arra, hogy térjünk vissza a jelenbe. Van erre egy nagyon egyszerű és hatékony módszer. Csak figyeljük pár másodpercig a légzésünket– így automatikusan elengedjük a rossz érzéseket, és újra a jelenre fókuszálunk. Minél többször gyakoroljuk ezt, annál könnyebben fog menni. A meditáció is a jelenben létre tanít. Ha be tudjuk építeni a mindennapjainkba, sokkal békésebbek, nyugodtabbak leszünk, és a kapcsolataink is javulni fognak.”

2. Fogadjunk el másokat, fogadjuk el önmagunkat!

A legtöbb frusztrációnk, csalódottságunk abból származik, hogy elvárásaink vannak a környezetünkkel és önmagunkkal szemben. Az elvárások ugyanis nem mindig teljesülnek. „Hiába akarjuk, hogy a párunk rendszeretőbb, a főnökünk kedvesebb legyen – nem fognak megváltozni a kedvünkért.”- vallja a szakember. „Ha kívülről akarjuk megváltoztatni őket, azzal pedig az ellenkező hatást érjük el. Sokkal célravezetőbb, ha elengedjük az elvárásainkat, és elfogadjuk őket olyannak, amilyenek. Fogadjuk el a tényt, hogy másokon nem, csakis a saját viselkedésünkön, hozzáállásunkon tudunk változtatni. A párunk, a főnökünk, a barátunk olyan, amilyen. Ha nem tudjuk őket elfogadni, azzal saját magunkban generálunk rossz érzéseket. Ellenben ha belül megbékélünk velük, jobban fogjuk érezni magunkat, máshogy kezdünk viselkedni, és ennek hatására a másik fél is változhat.

Az elfogadás gyakorlását kezdjük önmagunkkal! Amint észrevesszük, hogy kritizáljuk, minősítjük magunkat, váltsunk át együttérző hangnemre. Ahelyett, hogy azt mondanánk, már megint milyen lusta/buta/szerencsétlen voltam, próbáljuk megérteni az okokat. Vajon mi hiányzik legbelül, ami miatt nem úgy viselkedtem, ahogy szerettem volna? Ha önmagunkkal elfogadóak, együttérzőek tudunk lenni, akkor másokhoz is így fogunk hozzáállni.”

3. Ne akarjunk, hanem engedjünk!

A coach szerint gyakran beleesünk abba a hibába, hogy mindent kontrollálni, irányítani akarunk. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindenről tudnunk kell, és minden csak úgy jó, ahogy mi elképzeljük. Az élet kontrollálása azonban csak illúzió. Képtelenség mindent kézben tartani és ellenőrizni. Bármikor történhetnek váratlan események, amelyekre nem tudunk felkészülni – ám ez nem jelenti azt, hogy nem tudjuk jól kezelni majd az adott helyzetet.

Játsszunk el a gondolattal, milyen lenne, ha nem akarnánk görcsösen irányítani a dolgokat, hanem hagynánk, engednénk a dolgokat történni a maguk útján! Ez nem jelent teljes kontrollvesztettséget, pusztán egyfajta bölcs megnyugvást abban, hogy semmi sem történik véletlenül, és minden értünk van. Bár nem tudjuk elkerülni a rossz élményeket, ez nem feltétlenül baj, hiszen ezekből tanulhatunk a legtöbbet.

4. Bízzunk önmagunkban és a világban!

Sokszor azért akarjuk túlkontrollálni a dolgokat, mert nem bízunk eléggé másokban és önmagunkban. Azt hisszük, hogy az élet nehéz, és mindenért meg kell küzdeni, semmit sem adnak ingyen. Ezek a hiedelmek mélyen gyökeret vertek bennünk még gyerekkorunkban. Amíg elhisszük őket, addig akadályoznak bennünket. Szerencsére bármikor átírhatjuk őket.

A saját magunkkal és a világgal kapcsolatos negatív hiedelmeket fordítsuk át pozitív megerősítésekké. Például a „nehéz megfelelnem a munkahelyemen” mondatot cseréljük ki erre: „Napról napra könnyebben veszem az akadályokat.” A világgal kapcsolatos negatív hiedelem lehet, hogy „nehéz manapság állást találni”. Ez is csak egy hit, ami a mi fejünkben létezik. Írjuk át például erre: „Észreveszem az elém kerülő lehetőségeket.” A pozitív mondatokat tegyük ki magunknak jól látható helyre, hogy minden nap találkozzunk velük. Minél többször elolvassuk őket, annál erősebben elhisszük őket, így szép lassan átírhatjuk a belénk rögzült negatív hiedelmeinket.

5. Adjuk meg a testünknek, amire szüksége van!

Miközben a lelkünkkel foglalkozunk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a testünkről, pedig a lelki békéhez nélkülözhetetlen, hogy a testi szükségleteinket is kielégítsük: megadjuk a testünknek a mozgást, a kényeztetést, a megfelelő tápanyagokat. A stressz-kezelés szempontjából a legértékesebb ásványi anyag a magnézium: ellazítja a görcsös izmokat, védi a szívet, és nyugtatóan hat az idegrendszerre. Ha feszültebb időszakunk van, vigyünk be többet belőle.

Olvasd el sorozatunk további cikkeit is:

  • Szoptatás alatt is figyelj oda a magnéziumra!
  • A magnéziummal a kalcium felszívódását is segítheted
  • Mennyi magnéziumra van szükség a terhesség alatt?
  • 10 ok, amiért oda kell figyelned a magnézium-bevitelre
  • A magnéziumhiány tünetei
  • Miért görcsöl a lábunk terhesség alatt?
  • Székrekedésnél is segíthet a magnézium
  • Magnézium: nem mindegy, hogy milyen a felszívódás
  • Miért jobb a tengeri és a szerves magnézium?