Terhesség

10 ok, amiért oda kell figyelned a magnézium-bevitelre

Nem is hinnéd, milyen hétköznapi, ám az életedet igencsak megnehezítő problémákkal tudsz leszámolni, ha odafigyelsz a magnézium-pótlásra.
2016. Február 06.

A koncentrációs képességet is javítja a magnézium

1. Leszámol a PMS-sel (menstruációt megelőző tünetegyüttes)

Nézzük csak! Ingerlékenység, koncentrációzavar és hangulat-ingadozás, puffadás és gyomor panaszok, bőrproblémák. Ismerősek neked is? Ezek a tünetek – kisebb-nagyobb mértékben – a szülőképes korú nők akár 80%-át is érinthetik életük során. 10%-uknál pedig olyan súlyosak lehetnek, hogy a mindennapi életvitelüket is megnehezítik.Ha te is szenvedsz a PMS tüneteitől, de nem szívesen szedsz gyógyszert, akkor jó, ha tudod, hogy a magnézium ideális segítség lehet számodra is. A fokozott magnézium-bevitel segít megküzdeni a stresszel , és csökkenti a görcskészséget is.

2. Segít kontroll alatt tartani a túlzott étvágyat

Ez az ásványi anyag túlzott étvágy esetén segíthet kontrollálni az étkezésedet, így diétád egyik fontos része lehet. Ha egy stresszes munkanap után szívesen ennél édességet, a magnézium hozzásegíti szervezetedet, hogy a vércukorból nyerj energiát, s ne vesd rá magad az eldugott csokoládékra.

3. Szép mosolyt varázsol neked

Bizonyára te is tudod, hogy számtalan ásványi anyag szükséges ahhoz, hogy fogaid ellenállóbbak legyenek. Ezek közé tartozik a magnézium is. Csak akkor képes kemény fogzománc kialakulni, ha a magnézium szintje is elégséges. A magnézium segíti ugyanis a kalcium megmaradását a fogzománcban. Várandósságod során erre különösen érdemes odafigyelned!

4. Segít a kellemetlen testszagok ellen

Nem is hinnéd, de a testszag kialakulása mögött sokszor magnéziumhiány áll fenn. Megfelelő magnézium-bevitellel kiküszöbölheted ezt a kellemetlen tünetet is életedből.

5. Elűzheti a migrénes fejfájásodat

Ha rád tör a migrén, te is bármit megtennél, hogy megszüntesd ezt az elviselhetetlen állapotot, ugye? Tudtad, hogy a magnéziumhiány bizonyítottan hozzájárul a migrén kialakulásához? Ha gyakran szenvedsz a migréntől, neked is érdemes utánajárni, hogy megfelelő-e a magnéziumszint szervezetedben! Terhességed idején, amikor nem tudod a korábban használt fájdalomcsillapító gyógyszeredet bevetni, ez hasznos segítség lehet.

6. Vigyáz a vérnyomásodra

A magnézium egy olyan társ lehet az életedben, ami valóban óvja, védi a szívedet és annak egészségét. Vizsgálatok bizonyították, hogy azok a terhes nők, akiknél hiányállapot lépett fel magnéziumból, gyakrabban szenvedtek magas-vérnyomástól. Ha tehát érintett vagy a terhesség alatt jelentkező magas vérnyomásban, akkor a magasabb dózisú magnézium segíthet vérnyomásod normalizálásában.

7. Csiszolja az agyat!

Ha nagyobb koncentrációra van szükséged, egy fontos munkahelyi feladatot kell megoldanod vagy tanulsz, a magnézium segítségedre siethet. A magnézium ugyanis javítja az agyi funkciókat, fejleszti a rövid-és hosszú távú memóriát, és fejleszti a tanulási képességedet.

8. Kivasalja a megtépázott idegeket

Nem ismersz magadra? Mindenen felidegesíted magad? Sokszor túlreagálsz dolgokat? A fizikai és mentális fáradtság, feszültség és idegesség sokszor enyhe magnézium-hiányra hívhatja fel a figyelmed.

9. Segít megelőzni az izomlázat

Izomláz? Sokunk rémálma ez, akik sportolunk. Ha te is szívesen sportolsz, a magnézium bizony a kellemetlen izomláz kialakulását is megelőzheti: jó hatással van ugyanis a feszülő izmokra. Izomlázkor az izmok fájdalmassá válnak, beduzzadnak, a mozgás korlátozottabbá válik. Ne feledd! Ha ezt el akarod kerülni, már edzés alatt is gondoskodj a megfelelő magnéziumpótlásról.

10. Gyógyír a hideg kezekre és lábakra

Ha neked is gyakran hideg a kezed és lábad, mindig gondolj a magnéziumra! Ezeknek a tüneteknek a hátterében ugyanis gyakran ennek az ásványi anyagnak a hiánya áll. A magnézium biztosítja a megfelelő vérkeringést, ami megszüntetheti ezeket a kellemetlen fázós tüneteket.Olvasd el sorozatunk további cikkeit is: