Baba

A magnéziummal a kalcium felszívódását is segítheted

A kalciumhiányról gyakran lehet hallani, és egyre ismertebbek a magnéziumhiány tünetei is. Emiatt sokan kezdik hol az egyiket, hol a másikat szedni.
2016. Január 28.

Szedd együtt a kalciumot és a magnéziumot!

Pedig az optimális hatás eléréséhez a kettőt együtt érdemes a szervezetbe vinni, így ugyanis a felszívódásukat is segíthetjük.

Az elmúlt évtizedekben a nők már megtanulhatták, hogy kalciumot kell szedni azért, hogy megelőzhessük a csontritkulást. A kismamák pedig nagyon jól tudják, hogy a haskeményedés és a lábszárgörcsök ellen a legjobb módszer, ha pótoljuk a magnéziumot. Kevesen tudják azonban, hogy a magnézium és a kalcium nagyon szorosan együttműködnek a szervezetünkben, és ahhoz, hogy mindkettőt tökéletesen hasznosíthassa a szervezetünk, érdemes együtt szedni a kettőt.

Őseink számára a magnézium bőségesen elérhető volt, a kalciumhoz viszont ritkábban jutottak hozzá. Ezért a szervezetünk “megtanulta” a kalcium hatékonyabb tárolását, a magnézium raktározására viszont nem fordított akkora figyelmet. Ezzel szemben napjainkban magnéziumban gazdag ételekből kevesebbet fogyasztunk, míg a kalciumfogyasztásunk megnőtt (bár még így is jócskán elmarad az általánosan javasolttól). Szintén többet eszünk cukros ételeket, illetve alkoholból is több jut a szervezetünkbe, ezek pedig fokozzák a magnézium kiválasztását.

A kevesebb magnézium tehát nemcsak önmagában okozhat problémát, de a kalcium hasznosulására is hatással van. Ez pedig még abban az esetben is igaz, ha jelentős mennyiségű kalciumot szedünk, például étrend-kiegészítő formájában.

A magnézium rendkívül sok biokémiai folyamat szabályozásában, megfelelő működésében vesz részt, ezek közül az egyik, hogy két olyan hormon előállításban is szerepet játszik, melyek a kalcium csontokban történő raktározását, illetve az onnan való eltávolítását szabályozzák. Ha ezeknek a hormonoknak az egyensúlya felborul, akkor ahelyett, hogy a csontokba kerülne a kalcium, a lágy szövetekben raktározódik el (így akár fájdalmas ízületi panaszokhoz is vezethet), vagy pedig egyszerűen kiválasztódik a szervezetből.

Nagyon oda kell figyelni ugyanakkor arra is, hogy a magnézium és a kalcium aránya megfelelő legyen. A túl sok kalcium ugyanis a magnézium felszívódásának zavarait is okozhatja, így hiába viszünk be nagyobb mennyiségű magnéziumot, azt nem tudja felhasználni a szervezetünk.

Olvasd el sorozatunk további cikkeit is: