Terhesség

Lábszárgörcs terhesség alatt

Legédesebb álmából ébreszt fel sok kismamát a várandósság második harmadától kezdve az éjszakai lábszárgörcs. A fokozott görcskészség a babavárás természetes velejárója.
2007. Szeptember 05.

Hormonális változások mellett a fokozott magnéziumszükséglet is szerepet játszik benne. Azoknál a kismamáknál, akik sokat hánytak az első hetekben, és az émelygés miatt keveset ettek, fokozott magnéziumvesztéssel is számolni kell. Terhességi cukorbetegségben és pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő kismamáknál a szokásosnál gyakoribb ez a jelenség. Vajon tehetünk ellene valamit?

Éjszaka az a legegyszerűbb gyógymód, ha gyorsan felpattanunk, és talpra állunk. Ha nagyon fáj, próbáljuk az ágyban visszafelé húzni lábfejünket, ha közel a fal, próbáljuk talpunkat nekifeszíteni. Ha már oldódott a görcs, kérhetünk egy kis gyengéd masszázst.

Tipp: Ha gyakran ismétlődik a lábszárgörcs, fogyasszunk lefekvés előtt egy maréknyi mandulát, és igyunk magnéziumban gazdag ásványvizet. Ha ez sem segít, beszéljük meg az orvossal a magnéziumpótlás lehetőségeit és javasolt adagját. Vassal együtt nem szabad magnéziumtablettát szedni!

További hasznos cikkek a magnézium fontosságáról:

  • Magnézium – a baba kedvéért
  • Mire utal, ha tikkel a szemed?
  • Egyél magnéziumot!
  • Elég magnéziumhoz jut a magzat?
  • Forrás: Kismama magazin