Gyerek

Ezt tanácsolja a rendőrség arra az esetre, ha elveszne a gyereked

Lehetsz akármilyen gondos és körültekintő szülő, elég egyetlen óvatlan pillanat ahhoz, hogy szem elől téveszd a gyereket, aminél alig van ijesztőbb.
2023. Május 17.
elveszett kislány sír

A gyerekek tulajdonképpen bárhol el tudnak veszni, a leggyakrabban mégis a vízparton, a játszótéren és a bevásárlóközpontban keverednek el a szüleik vagy kísérőik mellől. Szerencsés esetben gyorsan megkerül a kicsi, és nem lesz baj az elszakadásból, előfordulhat azonban az is, hogy a másodperc törtrésze alatt köddé vált gyereket nem sikerül megtalálni.

Aki már legalább egyszer szem elől tévesztette a gyerekét, saját tapasztalatból tudja, hogy semmihez sem fogható rémület uralkodik el ilyenkor az emberen, és hirtelen új dimenzióba csöppen: egy olyanba, ahol az idő ólomlábakon jár, és a félelem mellett a tehetetlenség tölt ki minden gondolatot. A kérdésre, hogy egy ilyen kétségbeejtő helyzetben mi a legcélravezetőbb, s hogy hogyan lehet felkészülni arra, ha minden igyekezetünk ellenére bekövetkezik, az ORFK munkatársai válaszoltak nekünk.

földön heverő maci

„Életem leghosszabb két perce volt”

Glória kisfia most másodikos. Ha kérdezik, meg tudja mondani a szülei nevét és azt is, hogy hol lakik. Amikor hároméves kora körül elveszett egy kis időre, még nem igazán tudta volna felidézni ezeket a fontos információkat, ezért a szülei különösen megijedtek, mikor ráeszméltek, hogy a gyerekük nincs mellettük. „Egy plázában ebédeltünk, amikor a férjem elindult a mosdóba. A kisfiam velem maradt, de röviddel az apukája távozása után azt mondta, neki is pisilni kell. A vécé ott volt az étterem mellett, többször jártunk már itt, ezért nyugodtan engedtem útjára. Akkor estem pánikba, amikor a férjem egyedül jött vissza, és tőlem kérdezte, hogy hol a gyerek” – meséli Glória, aki akkor megtanulta a leckét.

„Egyszerre rohantunk a mosdóhoz a kisfiunk nevét kiabálva, de nem került elő. A férjem beszaladt a férfi vécébe, én a nőibe, de sehol semmi. Aztán egyszer csak kinyílt egy harmadik ajtó, a családos mosdóé, ahonnan mosolyogva sétált ki Zolika. Velünk ellentétben ő egyáltalán nem ijedt meg, sőt kimondottan büszke volt magára, amiért egyedül pisilt, és még kezet is mosott utána. Soha életemben nem éreztem akkora megkönnyebülést, mint amikor meglett” – folytatta az anyuka, aki rémképeket látott lelki szemei előtt, amíg elő nem került a kisfia.

„A férjem nagyon dühös volt rám akkor, és én is haragudtam magamra. Nem éreztem magam felelőtlennek, de azóta még jobban odafigyelek Zolikára még így is, hogy iskolás. A történtek után nem érdekel, ki mit gondol rólam, az egyik szemem mindig rajta tartom. Bele sem akarok gondolni, hogy milyen rossz vége is lehetett volna annak, hogy a kisfiunk őrizetlenül sétálgatott a bevásárlóközpontban” – vonta le egy életre a tanulságot Glória.

Kisfiú egyedül hintázik egy játszótéren

Vezet a vízpart

Gyerekkorodban biztos te is sokszor hallottad a strandok hangosbemondójából azoknak a gyerekeknek a személyleírását, akiket a szüleik elvesztettek, vagy azt, hogy elkóborolt kisgyerekek szüleit keresik. Nos, ez a tendencia mostanra sem változott, még ma is a vízpartokon vész el a legtöbb gyerek. Ennek egyik legfőbb oka a nagy tömeg, amiben még nekünk, felnőtteknek is nehéz viszonyítási pontot találni, nemhogy egy kisgyereknek.

A másik ok, ami miatt könnyebben elsodródnak a gyerekek a „családi bázis” közeléből, az a felnőttek lankadó figyelme. Alapvetően senkire nem lenne szabad csúnyán nézni azért, mert elnyomja az álom a parton, belemélyed egy szuper könyvbe vagy önfeledten beszélget másokkal, ha viszont gyerekkel együtt érkezett a strandra, és nincs vele másik felnőtt, aki „tehermentesíthetné” az állandó figyelem alól, bizony ezt a luxust nem engedhetné meg magának.

Többszörösen igaz ez akkor, ha külföldi nyaralásra indulunk, ahol nyelvi nehézségek is útját állhatják annak, hogy a gyerek segítséget kérjen, és szót értsen a közelében lévő felnőttekkel.

Telefonszámos karkötő

Ilyen klasszul mutat az egyedi, telefonszámos karkötő (Fotó: Facebook – Telefonszámos Callkötő)

Jobb félni, mint elveszni

A jó hír az, hogy az esetek jelentős részében jól végződnek ezek az izgalmakat cseppet sem mellőző történetek, és a gyerekek épségben megkerülnek, mégis jobb lenne megelőzni az ilyen helyzeteket.

  • Ma már rendelhetsz a gyerekednek olyan, a fesztiválbelépőkhöz hasonló karkötőt, amire rákerülhet a neve és a szülők telefonszáma. Ha nem nyomtatod rá előre ezeket az információkat, hanem te írod rá, alkoholos filcet használj, nehogy a vízben vagy a homokban játszva lekopjon a felirat!
  • Ha nem szeretnél kockáztatni, egyedi, telefonszámos karkötőt is vehetsz, ezekre színes gyöngyökből fűzik fel azt a telefonszámot, amit szeretnél. Amellett, hogy praktikusak, még klasszul is mutatnak!
  • A három év körüli gyerekeknek már el lehet magyarázni, hogy ha elvesznének, mutassák meg a karkötőjüket egy felnőttnek, és kérjék meg, hogy tárcsázza a rajta lévő számot.
  • A felnőtteknek hatalmas biztonságérzetet ad, a gyerekek pedig nagyon menőnek tartják a GPS órákat, amik egy könnyen kezelhető applikáció segítségével bármikor megmutatják, hol jár a viselőjük. Így gyorsan rövidre zárható a történetet, ha a gyerek netán eltávolodna tőled.
  • A nagyobbaknak érdemes megtanítani a telefonszámotokat, félő azonban, hogy a nagy ijedtségben elfelejtik vagy eltévesztik az elérhetőségeket. Nyaraláson mindenképp tanítsd meg nekik a szálloda nevét vagy az apartman címét!
  • Amikor megérkeztek a strandra, mutasd meg a gyerekeknek az úszómestert vagy az animátorokat, és mondd el nekik, hogy baj esetén nyugodtan kérhetik az ő segítségüket.
  • Kicsi koruktól kezdve tanítsd meg a gyerekeknek, hogy mindig szóljanak a felnőtteknek, mielőtt eltávolodnának – ez nemcsak a nyári szünetben jöhet jól – még akkor is, ha csak a közeli fagyishoz készülnek, hogy feltérképezzék a választékot.

Elveszett kislány a vízparton

Az ORFK tanácsai

Hogy kikérjük azok véleményét, akik mindenkinél jobban tudják, mi a teendő akkor, ha a gyerek elveszne, az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatához fordultunk. „Fontos kérdés, hogy a gyermek milyen életkorú, ismerős-e az adott helyen, tud-e tájékozódni, képes-e önállóan közlekedni a környéken vagy hogy van-e mobiltelefonja. Amennyiben a gyermek életkoránál, képességeinél fogva a tájékozódásban, közlekedésben korlátozott, azonnal jelezzük a gyermek eltűnését a biztonsági szolgálatánál dolgozó személynek, aki a szükséges lépéseket megteszi (hangosbemondó használata, esetleg a kijáratok zárása stb)” – kezdi a megkérdezett szakértő.

„Ezt követően célszerű visszamenni oda, ahol a gyermeket szem elől veszítettük, mert a kicsi is azt a pontot keresheti, ahol utoljára látta szüleit. Ha a helyszín strand, akkor a fentieken túl szólni kell a vízimentő szolgálat munkatársának. Amennyiben a gyermeknek van mobiltelefonja, azon próbáljuk elérni! Célszerű a telefonján a tartózkodási hely megosztása funkciót is beállítani a családtagokkal használt chatalkalmazásokban, így lehetővé válhat az azonnali helymeghatározás” – teszi hozzá.

Sok szülőt foglalkoztat a kérdés, hogy mennyi idő után érdemes a rendőrséghez fordulni, ha a gyerekünknek nyoma veszne, ezért erre is kitértünk: „Amennyiben a gyermek eltűnésével kapcsolatban a szülő valami szokatlan körülményt észlel, azonnal bejelentést kell tenni a 112-es hívószámon. Egyéb esetekben javasoljuk, hogy a területen lévő biztonsági őröket, felnőtteket vonják be a keresésbe a rendőrség értesítése előtt” – javasolja az ORFK munkatársa, hozzátéve, hogy a rendőrség a gyerekek eltűnését kiemelten kezeli és a szükséges intézkedéseket azonnal megteszi, ezért fontos a mielőbbi cselekvés annak érdekében, hogy a kutatás eredményes legyen.

„Tanítsuk meg a gyermekünknek, hogyan tud segítséget kérni elsősorban rendőrtől, az áruház, a strand… alkalmazottjától, vagy ha más lehetőség nincs, számára szimpatikus felnőttől. Nagyobb gyerekek esetében javasoljuk, hogy tanulják meg a szülők, testvérek telefonszámát, és ha nincs náluk telefon, kérhetik, hogy a rendőr, a biztonsági őr vagy éppen a segítséget nyújtó felnőtt felhívja a megadott számot. Kisebb célszerű a szülők telefonszámát felírni egy papírra, amit a gyerek mindig magánál tarthat. A rendőrség óvodás korosztályra tervezett Ovi-Zsaru programjának része az is, hogy a kicsiket felkészítsük arra, hogy mi a teendő, ha elszakadtak a szüleiktől” – mondja a felnőttek megnyugtatására a szakember.

Fotó: Getty Images