Baba

2021-ben sem kell a négy- vagy többgyermekes anyáknak szja-t fizetni

Idén is élhetnek a négy- vagy többgyermekes édesanyák a személyi jövedelemadó (szja) alóli mentességgel, a kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár.
2021. Január 03.
A 4-et, vagy annál több gyermeket nevelők szja-mentességet kapnak 2021-ben is (Fotó: Getty Images)

 A négy- vagy többgyermekes édesanyák életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól, amely a keresőtevékenységből származó jövedelmük után jár. Már mintegy 46 ezer édesanya élhetett 2020. január elseje óta a 15 százalékos szja-mentességgel. A négy- vagy többgyermekes családoknál csak ezzel az adómentességgel átlagosan havi 36 ezer forinttal marad több.

A jogosultság annak a hónapnak az első napján nyílik meg, amelyben az édesanya először minősül négy vagy több gyermeket nevelő anyának. A jogosult a kedvezményt összeghatár nélkül veheti igénybe a minden jogosultsági hónapban megszerzett, a kedvezmény alapját képező jövedelmére. A kedvezmény igénybe vehető már év közben az adóelőleg megállapítása során vagy az adóbevallás benyújtásakor. Az adókedvezménynek az adóelőlegből való igénybevételét a munkáltató felé kell jelezniük az arra jogosult édesanyáknak.

A mentesség nem zárja ki a családi adókedvezmény igénybevételét. Ezt az anya a saját munkavállalói társadalombiztosítás járulékából, vagy az apával közösen is érvényesítheti.

Forrás: MTI