Baba

3-5 millió forintba kerül egy kisbaba Magyarországon

Hosszú és körülményes ma Magyarországon az örökbefogadási procedúra, a folyamat akár 3-4 évig is eltarthat. Pedig egyre többen szeretnének örökbe fogadni, ezért vannak, akik fizetnének is egy gyerekért. Ez egyébként Magyarországon bűncselekmény.
2018. Január 18.

Egyre többen döntenek úgy, hogy pénzt kérnek magzatért olyan családoktól, akiknek nem lehet gyermeke – hangzott el a Fókuszban, ezt szemlézte az Index.

A Fókusz rejtett kamerás felvételt is készített, ahol egy férfi úgy fogalmazott, hogy “Amíg ő bent volt, akkor ütött szeget a fejemben, hogy mi lenne, ha megtartanánk és eladnánk.” A férfi a feleségével együtt több millió forintot kért az 5 hónap múlva születendő gyerekükért.

Jelenleg Magyarországon 20 ezer gyerek vár örökbefogadásra, ehhez képest csak 900 gyerek kerül új szülőkhöz évente. A hosszú örökbefogadási procedúra miatt, pedig egyre többen fizetnének azért, hogy legyen gyerekük.

Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke elmondta, hogy 10 évvel ezelőtt hallott egy 5 milliós történetről és személyesen is belefutott pár éve egy 3 milliós esetbe.

Magyarországon bűncselekmény a magzat árusítása, ugyanis emberkereskedelemnek minősül. Az eladók és a vevők is három év szabadságvesztésre ítélhetők.

Budavári szerint leginkább az interneten zajlik a kereskedelem, ezért a Fókusz feladott egy hirdetést, amelyben örökbefogadóknak adták ki magukat. Néhány nap múlva jelentkezett is náluk egy házaspár, akik rejtett kamerás felvételen beszélnek arról, hogy mennyi pénzt kérnek a magzatért. “Megmondom a tutit, mi 5 millióra gondoltunk. Nekünk az elején kéne kettő, a többit öt vagy hat hónapra elosztani, a végén meg a fennmaradót. Ennyi.”

A párnak ez lesz az első gyereke és a gyerekért kapott pénzt fájdalomdíjnak nevezte a férfi.

Azon kívül, hogy törvénybe ütköző a magzat eladása és vásárlása, nagy rizikót vállal az, aki így akar gyerekhez jutni. Budavári elmondta, hogy vannak, olyan örökbefogadók, akik hónapokig fizetnek az anyának lakhatást, orvosi viziteket, terhesvitamint, szülés után mégsem mond le a babáról. Ennél durvább is lehet a helyzet, ha egyszerre több párral is kifizettetik a költségeket, majd egyik sem kapja meg a babát, sőt megfenyegetik, zsarolják az örökbefogadó párokat. A Fókusz úgy tudja, hogy jelenleg is több hasonló esetben nyomoz a rendőrség, bár az ORFK nem nyilatkozott erről.

Forrás: Index.hu