Baba

3 elképesztő történet a szülőszobáról

Természetesen sosem tudhatjuk pontosan, hogyan fog lezajlani a szülésünk. De néhány kismamát a szokásosnál is nagyobb meglepetés ért.
2022. Április 10.
Illusztráció: Getty

Kiesett a szeme a helyéről

A huszonhárom éves Bethany Collins vajúdásának története bejárta a világot, ilyenről ugyanis tényleg nem hallottunk még. Mivel a kismama nem tágult a kellő ütemben, hormonkészítményeket kapott és epidurális érzéstelenítőt. Erősen nyomott természetesen, ahogyan kérték tőle, ám egyszer csak erős nyomást érzett az egyik szemében. “Egy pukkanást hallottam, és megkérdeztem az orvost, hogy a szemem a helyén van? Azt mondta, igen, de ahogy kinyitottam a szemem, minden homályos volt. Iszonyatos nyomást éreztem a bal szememnél ” – nyilatkozott a Mirrornak. A baba rendben megszületett, Bethany szeme azonban kilökődött, mint később kiderült.

A szülésorvos szemészt hívott hozzá, aki azt mondta, hogy még sosem látott ilyet. Olyanról tudunk, hogy bizonyos dioptriaszám felett nem engednek szülni pontosan a szemsérülés veszélye miatt, de egészséges nőnél hasonló nem szokott előfordulni. Érdekes, hogy a helyzet végül magától rendeződött: a fiatal nő szeme visszahúzódott a koponyaüregbe, de ez is hat hétig tartott. “Most már minden rendben, mert van egy csodálatos két hónapos kislányom és két normális szemgolyóm” – mondta Collins.

Burokban született a baba

Elsőre furcsa látvány, de semmi veszélyes nincs benne, egyszerűen csak ritkán történik meg, hogy egy baba burokban jön a világra. A magzatburok egy vékony hártya, amiben tiszta folyadék védi a magzatot az ütődésektől, fertőzésektől és kiszáradástól. A burok még a méhen belül szétpattan, ám nyolcvanezer szülés közül egynél előfordul, hogy a kicsi a burokkal együtt születik meg. Így történt ez az alábbi videón látható spanyolországi picivel is.

Számunkra csodálatos lehetőség ez, hiszen megfigyelhetjük, hogyan létezik a baba a méhen belül. Ő maga úgy is érzi, mintha még ott lenne. Ez esetben ikrek születtek, de csak az egyik baba volt burokban.

Nem egyszerre érkeztek az ikrek

Önmagában ritkaságszámba megy szerencsére, hogy valaki két napig vajúdjon, de az, hogy két gyermeke két nap különbséggel és 60 kilométer távolságra szülessen egymástól, az valószínűleg csak Donna Grove-val fordult elő. A huszonhét éves anya koraszülöttként hozta világra Seth nevű kisfiát Camberley-ben, London közelében. Az orvosok több rendellenességet is észleltek nála, ezért azonnal átszállították egy paddingtoni klinikára édesanyjával együtt. Donna mindeközben tovább vajúdott, hiszen ikrekkel volt várandós. Preston, a másik kisfiú végül ötven óra múlva követte csak kistestvérét. Szintén kis súllyal született, de egészségesen.

Az ikrek édesapja, James még ott, a kórházban megkérte párja kezét.