Baba

5 dolog, amiben a májusi babák különlegesek

Minden kisbaba kivételes, de a májusiak néhány dologban mindenkinél jobbak.
2023. Május 04.
Kisfiú virágot fúj
Kép: Getty Images

A májusban született babák az egyik legszebb hónap gyermekei, minden virágzik, az emberek tele vannak reménnyel és optimizmussal. Azok a babák, akik májusban születtek, a jó időnek köszönhetően élvezhetik a szabadban töltött időt, nem kell őket túlöltöztetni, nincs se túl hideg, se túl meleg. De lássuk, mi minden jellemző még a májusban született babákra.

Szerencsések

Egy 2004-es, több mint 40 000 ember körében végzett felmérés szerint a májusiak általában szerencsésebbek, mint a többi hónapban születettek. A kutatást vezető brit pszichológus, Richard Wiseman szerint ennek oka a tavaszban keresendő.

Optimistábbak

Egy másik, közel 30 000 ember bevonásával végzett felmérés alapján Wiseman megállapította,  hogy a májusban születettek pozitívabb életszemlélettel rendelkeznek. A Journal of Affective Disorders 2011-es tanulmánya is hasonló következtetésre jutott. Jayanti Chotai svéd pszichológus, aki segített Wisemannek a kutatásban, elmondta, hogy a bika vagy ikrek optimizmusa részben azért lehet nagyobb, mert a napsütétes órák hatással vannak a dopaminra, arra az anyagra, amely a jutalom- és örömközpontjainkat irányítja.

Éjszakai baglyok

Ha mindig is csodálkoztál azon, hogy a gyereked miért nem hajlandó este 8 előtt lefeküdni, akkor íme az oka: egy 2009-es, a Sleep című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tavaszi és nyári babák nagyobb valószínűséggel alszanak el később, mint az őszi és téli gyerekek. Az ébredést azonban nem befolyásolja a születési hónap, ugyanezen tanulmány szerint.

Alacsonyabb a légzőszervi megbetegedések kockázata

A májusiak védettebbek a légzőszervi megbetegedésekkel szemben, mint bármely más hónapban született kicsik – derül ki a Journal of the American Medical Informatics Association 2015-ös tanulmányából. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi gyerekeknél kisebb valószínűséggel alakul ki asztma vagy légúti fertőzés.

Kevesebb allergiájuk van

A Dél-Hampton Egyetem 2016-os tanulmánya szerint a tavaszi gyerekeknél a legkisebb a kockázata az allergia, a szénanátha, az asztma és az ekcéma kialakulásának.

forrás: mother.ly