Baba

7 szoptatással kapcsolatos táplálkozási mítosz, amit most eloszlatunk

Tejserkentő készítmények? Kávétilalom? Lássuk, mi igaz és mi nem a szoptatással kapcsolatos elterjedt vélekedésekből.
2023. Május 19.
Kávét iszik háttérben baba babakocsiban
Kép: Getty Images

A szoptatás fontos, és rengeteg kihívással jár, főként a kezdet kezdetén. A nehézségeket csak tetézi, hogy rengeteg ellentmondásos információ kering arról, hogy mit lehet enni, és mit tilos a szoptatás alatt. Ezek a mítoszok többet ártanak, mint használnak. A mother.ly két szakértő segítségével szedte össze, mi az igazság a szoptatás alatti táplálkozással kapcsolatban.

1. mítosz: Abba kell hagynod a szülés után a terhesvitaminok szedését

Egy ideális világban mindannyian közvetlenül az ételekből jutnánk tápanyaghoz, de a valóságban ez nehézségekbe ütközhet. Az esetleges hiányosságok pótlása érdekében fontos, hogy a szülés utáni időszakban és a szoptatás alatt is folytasd a terhesvitaminok szedését. Mindenképpen tartalmazzon DHA-t, omega-3 zsírsavat, amelyek átjutnak az anyatejbe, és segítik a csecsemők agy- és látásfejlődését.

A DHA táplálékforrásai közé tartoznak a zsíros halak, mint a lazac és a szardínia, valamint a diófélék a chia- és a lenmag. 

2. mítosz: Szoptatáskor nincs szükséged extra kalóriákra

Hamis! A szoptatás támogatásához több kalóriára van szükséged, mint a terhesség harmadik trimeszterében – akár napi 500 kalóriával többre is. Ez az egyik legnehezebben megoldható feladatok egyike, főként az első néhány hónapban. Megoldás lehet, ha egészséges rágcsákat készítesz be, vagy az is, ha megpróbálsz a partnereddel, segítőiddel előre főzni, így csak melegítened kell.

3. mítosz: A szoptatós sütik/teák segíthetnek növelni a tejmennyiséget

Bár néhányan esküsznek a laktációs sütikre, teára, sörre, stb., nincs olyan kutatás, amely bizonyítaná a hatásosságukat. Az egyetlen bizonyítékokon alapuló módszer, amellyel növelheted az anyatej mennyiségét, az a gyakori szoptatás, esetleg fejés, valamint a stressz-szint csökkentése és az alvás.  Utóbbi kettő megint csak nem feltétlenül a legegyszerűbben valósítható meg.

4. mítosz: Az optimális tejtermeléshez tökéletes étrendet kell tartanod a szoptatás alatt

Bár az étrendednek nem kell csak vörös lencséből és zöld turmixokból állnia, az, hogy mit eszel, hatással van a termelődő anyatej minőségére. Ez akkor a legfontosabb, ha kihagysz valamilyen kulcsfontosságú élelmiszercsoportot, például a tejtermékeket vagy a húst. Bármilyen tápanyaghiányt a szoptatáson keresztül továbbviszünk. Lehetetlen, hogy egy szoptató anya olyan tápanyagokat adjon át az anyatejen keresztül, amelyekkel nem rendelkezik. Ugyanakkor még szélsőséges esetekben is (pl. háborús időkben történő szoptatás), a baba megkaphatja a számára fontos tápanyagokat, az anya egészsége szempontjából azonban kiemelt jelentősége van az étrendnek.

5. mítosz: Az extra folyadékbeviteltől több tej lesz

A közhiedelemmel ellentétben a víz- vagy folyadékbevitel nincs közvetlen kapcsolatban az tejtermeléssel. Fontos azonban, hogy a szoptató anyák elegendő folyadékot fogyasszanak azért, hogy hidratáltak maradjanak. Az enyhe dehidratáció fáradtságot, fejfájást okozhat. Érdemes minden alkalommal vizet inni, amikor szoptatod a babát.

6. mítosz: Ha szoptatsz, nem ihatsz kávét vagy alkoholt

Az (szerencsére) mítosz, hogy a reggeli kávét vagy az esti pohár bort csak azért kell elhagynod, mert szoptatsz, de a mértékletesség kulcsfontosságú. Lehetséges, hogy muszáj kávéznod (nem egészségügyi, hanem mentális értelemben), alkoholt azonban egyáltalán nem kell innod. Azt is tudnod kell, hogy vannak csecsemők, akiknél már kis mennyiségű koffein is nyűgösséget okoz, míg másoknál meg sem kottyan.

Az alkohollal kapcsolatban a legtöbb szakértő azt javasolja, hogy heti egy-két italnál többet ne igyanak a szoptató anyák, valamint, hogy mindenképpen szoptatás után történjen az alkoholfogyasztás és legalább két óra teljen el a két szoptatás között. Persze a legjobb, ha egyáltalán nem iszol alkoholt.

7. mítosz: Kerülni kell a fűszeres, valamint hüvelyes ételeket

Ne egyél fűszeres ételt, brokkolit, babot, káposztát, mert a babánál puffadást, fokozott gázképződést okoz. Ez így általánosságban nem igaz. Vannak babák, akiknél okoz, másoknál nem, ezt ki kell tapasztalni. Bizonyos ételek megváltoztathatják az anyatej ízét és illatát, emiatt szélsőséges esetben akár a baba el is utasíthatja a szoptatást, de azért erre nagyon kicsi az esély.