Baba

8 meglepő dolog, amire szükséged lesz a szülés utáni felépüléshez

Azt, hogy a babának rengeteg pelus és body fog kelleni, mindenki pontosan tudja, arról azonban már jóval kevesebb szó esik, hogy neked mi fog kelleni a túléléshez az első időkben?
2017. Június 14.

8 meglepő dolog, amire szükséged lesz a szülés utáni felépüléshez

Íme egy elsőre kicsit furcsa, mégis nagyon hasznos lista egy tapasztalt anyukától.

1. Spricnis üveg

Ugyan, mégis mire kellhet egy vízzel teli spricnis üveg egy frissen szült anyának? Nem, nem ahhoz, hogy felfrissítsd magad. Illetve igen, de az arcod helyett, inkább odalent. Ugyanis a durva vécépapír gondolatától is sírhatnékod lesz. Nem viccelünk, áldani fogod a nevünket, ha viszel egyet magaddal a kórházba!

2. Jeges pelus… neked

Nem valami szexi, de annál kellemesebb érzés, amikor a kórházban végre egy jó kis jeges borogatást tehetsz a gátsebedre. Ezt te is könnyen elkészítheted otthon: egy óriásbetétet márts vízbe (vagy gyógynövényes pl. körömvirágteás, aloe verás főzetbe), tedd a mélyhűtőbe pár órára, majd használd borogatásként. Néhányat akár előre el is készíthetsz, hogy mire hazamentek a babával, már csak ki kelljen venni a frigóból.

3. Mellbimbókrém

Valószínűleg lehetetlenség a szoptatás első pár hetét mellbimbókrém nélkül átvészelni. A nap, amikor úgy érzed majd, nincs rá többé szükséged, igazi mérföldkő lesz a babás életedben.

4. Melegíthető párna

Ha mellgyulladásod van, nagyon jól jön, ha van otthon gélpárna, ami könnyen mikrózható vagy melegíthető forróvízben. (Ráadásul később, ha esik, bukik a kicsi, a dudorokra is gyógyír lesz.) A melegborogatás jó tesz a gyulladás ellen. Emellett persze szoptass minél gyakrabban, és pihenj sokat, amennyit csak tudsz!

5. Keserűsós ülőfürdő

Egy lavór meleg víz + 2-3 evőkanál keserűsó instant enyhülés az alsó fertályadnak. Amellett, hogy csökkenti a gyulladást, fájdalomcsillapító és a sebgyógyulással járó viszketést is enyhíti. Sőt, stresszoldó és méregtelenítő hatása is van. Igazi csodaszer!

6. Hatalmas üveg víz

Elképesztő mennyiségeket fogsz meginni. Ahogy leülsz szoptatni, olyan erős szomjúságérzet fog rád törni, hogy a Balcsit is képes lennél kiinni. Szerezz be egy óriási kulacsot vagy bármilyen nagy méretű ivóalkalmatosságot, és vidd magaddal mindenhova! Hidd el, nagyobb szükséged lesz rá, mint a popsitörlő melegítőre.

7. Székletlazító szilvalekvár

Szülés után egy ideig a nagyvécézéssel is lesz némi gondod. A kórházban fogadd el a felkínált székletlazítót, egy üveg szilvalekvárt pedig te vigyél magadnak (vagy kérj a látogató rokonoktól).

8. Tele frigó

Meglátod, mindennél jobban fog jönni, ha előrelátó vagy, és a kiírt időpontod előtt néhány héttel elkezdesz befőzni és lefagyasztani némi ebédnek és vacsorának valót. Így mikor hazamentek a picivel, és ahhoz sem lesz erőd, hogy a elvonszold magad a vécéig, elég lesz csak előkapni és bedobni a mikróba.

Kapcsolódó cikkeink: