Baba

A B1-vitaminhiány (beri-beri) tünetei

A beri-beri nevű betegséget a B1-vitamin hiánya okozza. A hiánytünetek a szív- az izom- az emésztő- és az idegrendszert egyaránt érintik. A B1-vitamin hiányában kialakuló betegség a felnőtt korosztályt és az 1-4 hónaposokat érinti leginkább.
2016. November 18.

A B1-vitaminhiány (beri-beri) tünetei

A betegséget a Távol-Keleten (ahol az első leírása is történt a beri-berinek, majdnem ötezer évvel ezelőtt) egészen más okozza, mint a hazánkban: míg a Távol-Keleten a hántolt rizs előkészítése során, a hántolás alkalmával eltávolítják a rizsszemekből a B1-vitamint, addig nálunk elsősorban az alkoholbetegség okozza a beri-berit.

Egészen pontosan az alkoholfogyasztás csökkenti a B1-vitamin mennyiségét, így azt pótolni kell. Más esetben a beri-berit az is okozhatja, hogy a gyomor-és bélrendszerből nem megfelelő a felszívódás, pl. hasmenés következtében.

A B1-vitamin (más néven thiamin) elégtelen bevitele is okozhatja a vitamin hiányában fellépő betegséget. Az is előfordulhat, hogy megfelelő mennyiségű B1-vitamin bevitel mellett sem hasznosul jól a vitamin, például súlyos májbetegség esetén, illetve ha a szervezet vitaminszükséglete megnő, terhesség, szoptatás, láz vagy pajzsmirigy túlműködés következtében.

Ha a szoptató anya B1- vitaminhiánnyal küzd, akkor a babában is kialakul a betegség.

A beri-beri tünetei, kezelése

Hányinger, étvágytalanság, gyengeség, fáradtság, aluszékonyság, hasi fájdalom jellemző, de a betegség korai szakaszában már idegrendszeri károsodás is járhat: lábujjak zsibbadása, lábgörcsök, lábfájás formájában jelentkeznek a tünetek. Hosszú távon ez izomsorvadáshoz, idegbénulásokhoz vezethet.

Súlyos B1-vitaminhiány következtében szívelégtelenség alakulhat ki visszértágulattal, nehézlégzéssel, a tüdő- és a végtagok ödémájával.

A beri-beri leggyakrabban egy komplex (B-) vitaminhiány része, ezért kezeléséhez teljes B-vitamin pótlás szükséges. A vitamin pótlásával teljes gyógyulás érhető el, leszámítva a tartósan fennálló, súlyos szívizom-károsodással járó eseteket.

A megelőzés a megfelelő táplálkozást, vitaminpótlást jelenti.

A B1-vitamin forrásai a teljes kiőrlésű gabonák, a főzelékfélék, szárított élesztő, diófélék.

Ez is érdekelhet: