Baba

A csecsemőkori B1-vitamin-hiány kihat a motoros funkciókra

A vitaminhiányos gyerekeknél gyengébbek a szenzomotoros képességek, sőt, a B1-vitamin-hiány az egyensúlyérzékre is kihat a kutatások szerint.
2017. Április 04.

A Tel Avivi Egyetem munkatársai harminckilenc 5 és 6 év közötti gyereket figyeltek meg, akiknek csecsemőkorban B1-vitaminhiányt állapítottak meg. Ezután eredményeiket 30 olyan azonos korú gyermekével vetették össze, akiknek csecsemőkori tápanyag-bevitelében nem volt hasonló hiány. A szenzomotoros képességek a vitaminhiányos csoport esetében lényegesen gyengébbnek bizonyultak, a hiányosságok az egyensúlyérzékre is kihatottak, míg a B1-vitaminhiánnyal nem küzdő gyerekeknél hasonló probléma nem volt megfigyelhető.

Tizenhárom évvel ezelőtt több csecsemőkori halált is okozott a B1 vitaminhiány. A csecsemők szívproblémákkal és neurológiai tünetekkel kerültek kórházba, és kiderült, hogy olyan étrendkiegészítőt kaptak, amelyből teljesen hiányzott a B1-vitamin.

„Eleinte ez az egész egy óriási rejtély volt, senki sem értette, mi okozza a tüneteket. Aztán lassan derült fény az igazságra, amikor is a szülők a váróteremben elbeszélgettek arról, hogy mit szednek a gyerekek, és kiderültek a közös pontok. A gyerekek egy része hamar felépült, de voltak, akik epilepsziával és súlyos károsodással élnek ma is” – mondja a kutatást vezető Aviva Fattal-Valevski, aki szerint a B1-vitamin hiánya még az egyébként teljesen egészséges újszülöttekre is hatással van.

Kapcsolódó cikkeink:

A B1-vitaminhiány (beri-beri) tünetei

A picik és kicsik vitaminszükséglete

Forrás: Medipress