Baba

A dohányzó anya is szoptasson?

Most nyilván sokan felhördülnek, hogyan szoptathat valaki, aki, dohányzik. Pedig sokan nem tudják abbahagyni a dohányzást attól, hogy teherbe estek vagy szülés után újra visszaszoknak rá. Ők szoptathatnak vagy nem?
2020. Április 07.
A dohányzó anya is szoptasson? (fotó: Getty Images)

Mindenki jól tudja, hogy a dohányzás egészségügyi kockázatot jelent az anyára, a magzatra és a már megszületett babára is. Ettől a ténytől függetlenül a dohányzás rendkívül addiktív, kevesen képesek leszokni róla – bár éppen a terhesség nagy motivációs erővel szokott bírni -, vagy ha meg is teszik a terhesség idejére, szülés után visszaszoknak. Mit tegyenek ők: szoptathatnak vagy nem?

Azok a gyerekek, akik dohányzó családban nőnek fel, gyakrabban szenvednek légúti fertőzésektől, mint azok a társaik, akiknek a szülei nem dohányoznak. Tanulmányok szerint a szoptatás védelmet nyújt a passzív dohányzás okozta ártalmakkal szemben. Azok a babák, akiknek édesanyjuk dohányzik, de szoptat is, kevesebbszer betegednek meg légúti bajoktól, mint azok a babák, akiknek édesanyja dohányzik és nem szoptat. Éppen ezért szakemberek azt javasolják, hogy a dohányzó anya is szoptasson.

Természetesen a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzik az anya, de ha már dohányzik, akkor abban kell támogatni, hogy szoptasson, és próbáljon meg leszokni a dohányzásról, de mindenképpen keveset cigizzen. Semmiképp ne gyújtson rá közvetlenül szoptatás előtt, és szoptatás közben sem. Közvetlenül a szoptatás után nyújtson rá, a dohányzás és a szoptatás között hagyjon ki annyi időt, amennyit csak lehet. Ezzel csökkenti a tejbe átmenő nikotin mennyiségét (a nikotin felezési ideje 95 perc). A füstből származó káros anyagok megtapadnak a ruházaton, a bőrön és a hajon: ha nem is lehet minden cigaretta után hajat mosni és lezuhanyozni, akkor is mosson kezet, fogat, arcot a dohányzó anya. Vagy védje valamilyen öltözékkel a haját, ruháját.

A nikotin tartalmú tapasz, rágógumi és inhalátor – amennyiben rendeltetésszerűen alkalmazzák őket, és az anya nem dohányzik -kisebb kockázatot jelentenek a szoptatott babára, mint a dohányzás – érdemes tehát megpróbálni a leszokást.

Forrás: szoptatasportal.hu