Baba

A főnöke nem engedte meg, hogy elhozza a gyerekét az oviból, busás kártérítést nyert az anyuka

Miután megosztotta a világhálón a sikersztoriját, rengeteg anyuka követte a példáját, megelégelve a hátrányos megkülönböztetést a munkahelyén.
2021. Október 28.

Az Angliában élő anyuka, Alice Thompson nagy port kavaró munkaügyi pert akasztott egykori munkaadója nyakába, az ugyanis nem hagyta jóvá a kérelmét, hogy rugalmas munkaidőben dolgozhasson azért, hogy a megfelelő időben hozhassa el kisgyerekét az óvodából. 

Alice ma már mosolyogva emlékszik vissza a történtekre, amiben minden bizonnyal nagy szerepe van annak, hogy busás kártérítés ütötte a markát a hátrányos megkülönböztetés miatt. Ő is tudja, hogy rengeteg anyuka kerül hozzá hasonló helyzetbe, ám csak kevesen mernek szót emelni ellene. Történetét azért hozta nyilvánosságra, hogy bátorságot adjon azoknak a nőknek, akiket méltatlan helyzetbe hoznak a munkahelyükön.

Egy londoni ingatlanvállalatnál kapott munkát, ahol elmondása szerint egyáltalán nem volt könnyű nőként karriert építeni, de kitartásának és szorgalmának köszönhetően idővel elismerték a teljesítményét. Amikor kislánya elég nagy volt ahhoz, hogy Alice ismét munkába álljon, kérvényezte a főnökénél a rugalmas munkavégzés lehetőségét, amire azért volt szüksége, hogy időben elhozhassa a gyerekét az oviból. Legnagyobb meglepetésére a vezetőség nemet mondott és teljesen elzárkózott attól, hogy olyan megoldást keressenek, ami mindkét félnek megfelel.

“Felvetettem nekik egy lehetőséget, amit működőképesnek gondoltam, de nekik nem felelt meg. Ezt nem vettem zokon, de az mellbevágott, hogy ők semmilyen alternatívát nem dolgoztak ki – egyszerűen csak elutasították a kérésemet és részükről ezzel el volt intézve a dolog. Hiába próbálkoztam többször is, hogy egyezségre jussunk, egyáltalán nem voltak együttműködőek, sőt, meg sem hallgattak. Nem maradt más választásom, mint hogy felmondjak, azonban szüntelenül az járt a fejemben, mégis hogy lehetnének ilyen hozzáállás mellett sikeresek az anyukák a munka világában? 2021-et írunk, a helyzet mégis ugyanolyan, mint 50 évvel ezelőtt!” – fakadt ki az anyuka.

Alice úgy döntött, nem hagyja annyiban a történteket és harcba száll az igazáért. “Úgy gondoltam, hogy muszáj szót emelnem, ha nem akarom, hogy 20-30 év múlva a lányomnak is hasonló bánásmódban legyen része. Amíg nem volt gyerekem, rengeteget adtam ennek a cégnek, a szülés után azonban teljesen semmibe vettek – nagyot tévedtem, amikor azt hittem, érek valamit a szemükben” – folytatta eltökélten Alice.

A munkaügyi bíróság végül neki adott igazat, és elmarasztalta a munkaadóit, amiért teljesen elzárkóztak a rugalmas munkabeosztás biztosításától, lehetetlenné téve ezzel az anyukának, hogy folytassa a munkáját. Alice 185 ezer font kártérítést nyert a jövedelemkiesés, az elmaradt járulékfizetés, valamint az elszenvedett érzelmi károk miatt.

“Mióta megosztottam az interneten a történetemet, rengeteg anyuka vette fel velem a kapcsolatot a világ több pontjáról. Elmondták, hogy ugyanilyen helyzetbe kerültek, ám a boldog végkifejlet elmaradt: ha folytatni akarták a munkát, bele kellett törődniük a méltatlan helyzetbe, ha pedig kénytelenek voltak felmondani, rájuk kényszerítették a közös megegyezést. Végtelenül elszomorító!”

Te is hasonló helyzetbe kerültél? Írd meg nekünk!