Baba

A kézírás meglepően fontos a gondolkodás és a tanulás szempontjából

A digitális jegyzetelés mindenütt jelen van, de vajon ugyanolyan hasznos, mint a kézzel írás?
2024. Május 14.
gyerek kézzel ír
Kép: Getty Images

Mikor írtál le utoljára valamit kézzel? Sokunk számára egyre ritkább a kézzel történő írás, ha nem is szűnt meg teljesen. A telefonon történő jegyzetelés vagy a billentyűzettel történő gépelés általában gyorsabb és egyszerűbb, de vajon a kézzel történő írás jó, ha végleg eltűnik? Egy új kutatás szerint a válasz: nem, írja az IFLScience.

Az, hogy mi felnőttek, felnőtt életünk nagy részében nem kézzel írunk, jegyzetelünk már megszokott, de a gyerekek sokszor előbb tanulnak meg „pötyögni”, gépelni, mint hogy megtanulnának rendesen kézzel írni.  Már korábbi kutatások is azt mutatták, hogy azok az óvodások, akik hagyományosan kézzel tanulják meg leírni az abc-t, jobban felismerik a látott karaktereket.

Egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy azok az egyetemi hallgatók, akik az előadásokon a jegyzetelés során gépelnek és nem kézzel írnak, rosszabbul teljesítettek a fogalmi kérdésekben, mint azok, akik hosszú kézzel készített jegyzeteket használtak.

A kutatók szerint erre az a magyarázat, hogy kézzel írni összetettebb. Az írás ugyanis több mozgást, komplexebb koordinációt, valamint nagyobb figyelmet igényel, így arra ösztönzi az agy különböző részeit, hogy együttesen dolgozzanak.

A kutatók szerint erre az a magyarázat, hogy kézzel írni összetettebb. Az írás ugyanis több mozgást, komplexebb koordinációt, valamint nagyobb figyelmet igényel, így arra ösztönzi az agy különböző részeit, hogy együttesen dolgozzanak. Ráadásul a szemnek rögzítenie kell az információt, amit leírunk, és továbbítania kell az agynak, hogy ellenőrizhesse, hogy a papíron lévő szöveg megegyezik-e azzal, amit hallottunk.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy különösen a gyerekek esetében, nagyon fontos a tanulás szempontjából a kézzel történő írás.