Baba

A kislányok nemi szervei

Másképpen kell a kislányok nemi szervét vizsgálni és kezelni, mint a fiúkét. Hogyan?
2003. Május 17.

A kislányok nemi szervei

A nagyajkak mindig duzzadtabbak, főleg a szoptatás ideje alatt, a kisajkak vékonyabbak. Mindkettő tisztítása csak nagyon finom babaolajjal történhet, és a hüvelynyílásba sem valamilyen eszközzel, sem vattával nem szabad belenyúlni. Csak a külső nemi szervek környékét szabad letörölni és lemosni.

Érdemes viszont megtekinteni a hüvelynyílást, amit a gyermekorvos is megnéz az első vizsgálat alkalmával. A hüvelykimenet néha vékony hártyával fedett, és nem vált szét. Ilyenkor meg kell mutatni gyermekorvosnak. Gyakran látható enyhe folyás, sőt szoptatós anyáknál minimális rózsás folyás, enyhe vérzés is megfigyelhető, amely az anyatej hormonhatására kialakuló menstruációhoz hasonló vérzés lehet. Ez nem kóros, és néhány héten belül megszűnik.

A lányoknál különösen a nemi szervek tisztán tartása fontos, hiszen nagyon közel van a végbélnyílás, és a kakinak nem szabad belekerülnie a hüvelybe. Ha környéke – mondjuk a híg széklet miatt – mégis szennyeződne, bő langyos vízzel mossuk le, és azután gondosan krémezzük be a környékét.

A végbélnyílás és környéke mindig gondosan kezelendő és tisztán tartandó. Érdemes bőven kenni popsikenőccsel, mert ez megvédi a bőrgyulladástól. A nedvesség és vizelet tartós hatására a bőr felázik, felpuhul, könnyen begyulladhat, és pirossá válik, ahol azután könnyen megtelepednek a gombák, és bőrgyulladást okozhatnak. A jó nedvszívó pelenkák használata mellett ilyenkor gyakrabban kell a csecsemőt tisztába rakni és meleg időben néhány percre szabadon is lehet hagyni, hogy levegőzzön a popsija.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu