Baba

A tizedik lépés a sikeres szoptatás felé vezető úton

Egyedül nagyon nehéz, ez a gyerekneveléssel, szoptatással kapcsolatban különösen igaz. A sikeres szoptatáshoz vezető úton ezért azokról az önkéntes segítőkről, tanácsadókról, csoportokról sem szabad elfeledkezni.
2013. Július 15.

Világszerte augusztus első hetében ünneplik a szoptatást, az anyatejes táplálást. A téma évente más-más súlypont köré szerveződik. Idén, a 21. Szoptatás Világhetének középpontjában az anyacsoportok, önkéntes szoptatási segítők, szoptatási tanácsadók állnak. A kiindulópont a Tíz lépés, amely a sikeres szoptatáshoz vezet. Azokat a feltételeket sorolja fel, amelyeket egy szülészetnek teljesítenie kell ahhoz, hogy elnyerje a bababarát kórház címet. Vagyis, ahogy az köztudott, sok múlik azon, hogy szüléskor és a szülés utáni napokban közvetlenül hatékonyan támogassák a szoptatást. Ám az is általános tapasztalat, hogy hiába kap meg minden fontos információt, segítséget az anya a kórházban, ha utána magára marad a később kialakuló nehézségekkel, vagy a védőnőtől, gyermekorvostól pont ellenkező információkat kap, mint a szülészeten. Régen a család tapasztalat nőrokonai, a már gyermekes hozzátartozók segítettek az anyának eligazodni. Komoly támogató háttér vette körül, tehermentesítették a feladatok egy része alól, segítettek a tapasztalatok átadásával. Enélkül nagyon egyedül maradhatnak gondjaikkal az anyák, ahogy azt a tapasztalatok mutatják. És itt jön a képbe a Tíz lépés tizedik pontja, amely elvárja a szülészeti intézménytől, hogy szoptatást támogató anyacsoportokhoz irányítsa az anyát, illetve olyan címeket, telefonszámokat adjanak meg, amelyeken segítséget talál az anya, ha szükségét érzi.Éppen ezért az idei világhét mottója ez lett: „A szoptatás támogatása – Az édesanyák mellett”.

A La Leche Liga volt az első

„Ötvenhét évvel ezelőtt hét szoptató anya találkozott, és felismerték, hogy azért képesek szoptatni kisbabáikat, mert információkat, gyakorlati tudást és érzelmi támogatást nyújtottak egymásnak. Azt is felfedezték, hogy az a sok anya, aki annyira szeretett volna szoptatni, szintén képes lett volna rá, ha környezetükben lettek volna olyanok, akik rendelkeznek a támogatáshoz szükséges tudással és gyakorlati tapasztalattal. Elindították a Nemzetközi La Leche Ligát, amely élen járt a szoptatni kívánó nők segítésében. Megszületett, illetve újjászületett az anyák közötti támogatás, majd elterjedt az egész világon” – olvashatjuk a La Leche Liga és „A „Szoptatásért” Magyar Egyesület tájékoztató anyagában, melyet itt találsz meg bővebb formában.

Ha még nem voltál ligás csoporttalálkozón, itt keresheted ki a hozzád legközelebbi lehetőséget, illetve innen tájékozódhatsz arról, milyen egyéb szoptatást támogató csoportok működnek a közeledben.

Ha kedvet érzel, te magad is szervezhetsz a lakóhelyeden baba-mama csoportot. Ennek legfontosabb feltétele, hogy bőséges saját szoptatási tapasztalattal rendelkezz, és lehetőleg folyamatosan képezd magad a megfelelő tanfolyamok és a szoptatással kapcsolatos szakirodalom nyomon követésével.

Mivel egy rossz tanácsnak súlyos következményei lehetnek, irányítsd tapasztaltabb, szakképzett tanácsadóhoz az anyát, ha elakadtok, mert nem tudod a választ a kérdésre, nem ismered a felmerült problémát.

A tizedik lépés a sikeres szoptatás felé vezető úton