Baba

Agyhártyagyulladás: kevés az oltóanyag

Jelentősen megnövekedett a meningococcus B elleni védőoltás iránti igény, de egyelőre hiánycikk a vakcina.
2017. Október 10.

Az, hogy hiánycikk az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni vakcina nem először fordul elő – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Inforádiónak. Az oltásért fizetni kell, de így is egyre több szülő kéri a háziorvosától a gyermeke beoltását.

A megnövekedett igénnyel nem tudnak lépést tartani, tavaly tél óta visszatérő a probléma, az újabb adagok gyorsan elfogynak.

Magyarországon a megbetegedésekért a meningococcus B és C törzse felelős az esetek 99 százalékában, a C törzs ingyenes a csecsemők számára, a B törzsért viszont fizetni kell (nem is keveset: az oltás meghaladja a 100 ezer forintot).

A betegség leginkább az újszülötteket és a tiniket érinti.

Az, hogy hiánycikk az oltás leginkább a csecsemőkorúak szüleit érinti, mert nekik sűrűbben kell beadni az oltást. Nem történik tragédia, ha csúszik a beadás, mert már az első adagnál is kialakul az ellenállóképesség, az ismétlésre a biztonság kedvéért van szükség. Az nagyobb probléma, ha egyáltalán nem kezdik el a vakcina adagolását, vagy ha később nem pótolják az megkésett oltást.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Agyhártyagyulladás: mit kell tudni a B típusú meningococcus elleni oltásról?
  • Nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladás elleni oltást
  • A járványos agyhártyagyulladás tünetei és kezelése
  • Forrás: Inforádió.hu