Baba

Hiánycikk az agyhártyagyulladás elleni oltás

Átmeneti készlethiány van Budapesten a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás a B típusú vakcinájából.
2017. Január 10.

Olyan sokan akarják most a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás beoltatását, hogy egyes patikákban el is fogyott az oltás. Ezért hétfőn engedélyezték egy nagyobb tétel behozatalát –írja a hvg.hu a Magyar Nemzet értesülésére hivatkozva.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet gyógyszerhatósági főosztályvezetője az Inforádiónak azt mondta, most nagyobb külföldi tétel behozatalát engedélyezték a nagykereskedőnek. Pállfyné Poór Rita kiemelte, hogy országos hiányról még nem beszélhetünk, de némely vakcina esetében akadályozottabb az ellátás.

A szakember szerint január harmadik hetének végére megoldódhat a hiány, az ideiglenes engedélyes beszerzéssel pedig addig is orvosolható a probléma, és már a héten megoldódhat a részleges hiány.Az agyhártyagyulladás C típusa elleni oltás január elseje óta ingyenes a két éven aluli gyermekeknek, illetve már csak dobozdíjat kell fizetniük érte a szülőknek, amelynek ára 300 Ft. Védőoltást a B baktériumtörzsre is lehet igényelni, az már 2014 nyara óta elérhető Magyarországon. Ez azonban semmilyen állami támogatást nem élvez, így az oltás elérheti a 120 ezer forintot is.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Már jár az ingyen agyhártyagyulladás elleni oltás
  • Az agyhártyagyulladás tünetei
  • Forrás: hvg.hu/babaszoba.hu