Baba

Ajánlani kellene a körülmetélést

Az amerikai Brian Morris professzor szerint a fiúk körülmetélése előnyei több mint száz az egyhez arányban felülmúlják a kockázatokat.
2014. Április 22.

Kutatásából az is kiderült, hogy a nem körülmetélt férfiak fele tapasztal élete során legalább egyszer az előbőr által okozott valamilyen egészségügyi rendellenességet. A közös ausztrál és amerikai kutatócsoport azt állítja, hogy az eredmények újfent alátámasztják az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia legújabb ajánlását, mely szerint a népességet tájékoztatni kell a körülmetélésről, és elérhetővé kell tenni a fiúk körülmetélését.

Az Egyesült Államokban a körülmetélés aránya az 1960-as évek óta 83 százalékról 77 százalékra esett vissza napjainkra. A kutatást vezető Brian Morris, a Sydney Egyetem professzora szerint ennek a visszaesésnek két fő oka van az Egyesült Államokban. Az egyik az, hogy megnőtt a spanyol származásúak aránya a népességben, akik nem ismerik jól ezt a szokást, ezért kisebb valószínűséggel alkalmazzák fiúgyermekeiken. A másik tényező az, hogy a szegények számára 18 államban nincs Medicaid támogatás a beavatkozáshoz, ezért ezekben az államokban a körülmetélés aránya 24 százalékkal alacsonyabb.

A Mayo Clinic Proceedings szaklapban közzétett tanulmány szerzője így nyilatkozott az eredményekről: “Kutatásunk azt bizonyítja, hogy a csecsemőkori körülmetélést a gyermekoltásokkal egyenértékűnek kellene tekinteni, és mint ilyen, nem lenne etikus, ha nem ajánlanák fel rutinszerűen a szülőknek fiúgyermekük körülmetélésének lehetőségét.”

A professzor azt is elmondta, hogy csecsemőkorban a beavatkozás legfőbb azonnali előnye az, hogy védelmet nyújt a húgyúti fertőzésekkel szemben, amelyek károsíthatják a veséket. A mostani kutatás ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a körülmetélés nem hat kedvezőtlenül a szexuális működésre, az érzékenységre vagy az örömérzetre, ami megcáfolja a körülmetélés ellenzőinek egyik indokát.

Forrás: Medipress