Baba

Anyatej: a baba legjobb védelmezője

Az anyatej a természet tökéletes találmánya. A Nestlé szakértői is több évtizede kutatják és rengeteget tanultak már belőle.
2020. Május 25.

Minél többet tanulmányozzuk ezt az igen összetett szuperételt, annál lenyűgözőbbnek tartjuk, és ez folyamatosan inspirálja innovációinkat is. Tudj meg többet a csodálatos anyatejről, amely nem csak táplálja gyermekedet, de jóval többet is tesz egészséges fejlődéséért.

Igazi szuperétel

A természet évezredek óta az anyatej tökéletességén dolgozik, azért, hogy 100%-ban megfelelő táplálék lehessen a kisbabák számára, hiszen: alacsony nátriumtartalmú és megfelelő arányban tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat, enzimeket, sőt, még esszenciális zsírsavakat is, valamint hozzájárul az agy és az idegrendszer kiegyensúlyozott fejlődéséhez az élet kezdetén. Mindemellett könnyen emészthető, így a babáknak sokkal kevesebb gondja lesz a szélgörcsökkel, székrekedéssel és hasmenéssel, mintha más táplálékot kapnának.

A baba természetes védelmezője

A szoptatott babák kevésbé fogékonyak a bakteriális fertőzésekre és más, a gyerekek körében gyakori megbetegedésekre. Ezen felül az anyatejjel táplált babáknál ritkábban alakul ki ételallergia, mint a más táplálékot fogyasztó kisbabák esetében. Hogy miért van ez? A babáknak életük első rövid időszakában, amíg emésztőrendszerüket be nem népesítik a bélflórát alkotó hasznos baktériumok, immunvédelmüket kívülről szükséges támogatni. Az anyatejjel bejutó hasznos baktériumok, antitestek és egyéb bioaktív összetevők, hatásosan óvják a babák éretlen immunrendszerét a fertőzésekkel szemben.

Anyatej: a baba legjobb védelmezője

Anyatej oligoszacharidok – az anyatejben megtalálható bioaktív összetevők

 

Az anyatej oligoszacharidok a víz után a harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló anyatej összetevők. Az anyatejben több, mint 200 féle oligoszacharid található, amik közül kettő teszi ki az összes közel 40%-át.

 

Miért hasznosak az anyatej oligoszacharidok a kisbabának?

Az anyatejben található oligoszacharidok a kicsik fejlődő immunrendszerét támogatják.

A szervezet legnagyobb immunszerve a bélrendszer, ahol az anyatej oligoszacharidok a legaktívabbak, hiszen elősegítik a ##8222##jó” baktériumok növekedését, miközben a betegségeket okozó “barátságtalan” baktériumoknak és vírusoknak egyfajta csapdaként szolgálnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az újszülöttek kizárólagos szoptatását javasolja, azaz nem ajánlja, hogy más ételt vagy italt kapjon a baba az első hat hónapban. A hozzátáplálás megkezdése után is javasolt az anyatej adása: a WHO egészen a baba kétéves koráig ajánlja a kiegészítő anyatejes táplálást. Ennek egészen egyszerű oka van: minél tovább szoptatod a babád annál tovább részesül az előbb leírt sok-sok jóból.

 

Tudj meg többet a táplálkozásban rejlő erőről az első ezer nap során a Nestlé Baby & me oldalon! nestlebaba.hu

Anyatej: a baba legjobb védelmezője