Baba

Ártalmatlan, de csúnya: a térképnyelv

Gyakran kicsit ijesztő, de jóindulatú és ártalmatlan elváltozásról van szó. Mindent a térképnyelvről.
2010. Március 22.

Amikor a szülők észreveszik, hogy gyermekük nyelve nem teljesen olyan, mint a megszokott, joggal esnek kétségbe. A látvány nem szép: vörhenyes és furcsán barázdált a nyelv, és persze ez valami rémes dolgot feltételez. A szülők első útja az orvoshoz vezet, aki megnyugtató válasszal szolgál: a térképnyelv egy teljesen ártalmatlan és jóindulatú elváltozás. A populáció kb. 1-3 százalékát érinti, nem veszélyes elváltozás, de azért érdemes rá odafigyelni.

Az elváltozás lényege, hogy a nyelv bizonyos részein a nyelvpapillák, vagyis apró dudorok hiányoznak, ezért szabálytalan körvonalú lesz a nyelv, sima, fényes és vörhenyes elváltozások alakulnak ki rajta. Bár a térképnyelv gyakran ijesztően néz ki, de nem okoz semmilyen problémát. A térképnyelv egyik elnevezése a „benignus migráló glossitis”, azaz jóindulatú, vándorló nyelvgyulladás, amely arra utal, hogy az elváltozás gyakran az egyik területen meggyógyul és egy másik területen jelenik meg.

Az elváltozás okát nem ismerik, de genetikai tényezői és bizonyos rizikófaktorai vannak. Utóbbiak: átlagosnál barázdáltabb nyelv, korábbi térképnyelv előfordulás a családban, stressz, pikkelysömör, ekcéma, szisztémás szteroid használat, hormonális elváltozások. A statisztikai adatok szerint térképnyelv gyakrabban fordul elő nőknél, és a családi halmozódás gyakori. Nem feltétlenül jjelenik meg közvetlenül születés után, bármely életkorban jelentkezhet.

A térképnyelv betegséget is jelezhet: legyengült immunrendszert, dehidraltáltságot, lázat megelőzően illetve hurutos vagy fertőző betegségek megjelenése előtt néhány nappal megfigyelhető a gyerekeknél.

Ha gyermeked nyelvén ezek a tünetek, elváltozások jelentkeztek, egyszer mindenképpen érdemes orvosnak, védőnőnek is megmutatnod. Amire még érdemes odafigyelni, hogy a barázdáltabb nyelvűeknél gyakrabban fordul elő szájpenész és candida-fertőzés.

Ha gyermeked napokon át nem szűnő fájdalomra és égő érzésre panaszkodik, komolyan kell venni. Ilyenkor a szakember különféle gyulladáscsökkentőket, ecsetelőket, vitaminokat adhat, de hatékony lehet a homeopátiás kezelés is.

Természetesen ha az elváltozás során bizonyos ízekre, fűszerezésre érzékenyebben reagál a gyermek, az teljesen természetes: túlzottan sós, szénsavas és csípős ételek kerülendők, továbbá az ízesített fogkrémek is irritációt okozhatnak.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Le van nőve a baba nyelve!
  • Lenőtt nyelv
  • Forrás: HáziPatika.com