Baba

Okok, amiért a babák nyújtogathatják a nyelvüket

A kisbabáknak elragadó és nagyon érdekes szokásaik vannak, amikkel szülőként alig lehet betelni. Az egyik hasonló "baba-dolog" az is, hogy a picik gyakran nyújtogatják a nyelvüket. Miért teszik ezt a babák? A következő okok állhatnak a dolog mögött.
2021. Szeptember 13.
Okok, amiért a babák nyújtogathatják a nyelvüket (Fotó: Getty Images)

A baba életében fontos szerepe van az úgynevezett csecsemőkori reflexeknek. Ezek között vannak úgynevezett szájreflexek, mint a szopó-kereső reflex – a szopó reflex része a nyelvlökéses nyelés reflex, amely célja, hogy a baba kinyújtja a nyelvét, ezzel védve magát a fulladástól, és ez segíti, hogy megfelelően tudjon a mellre tapadni.

Az elsődleges módja a világ megtapasztalásának a babánál a szája használata, ezért a szájába veszi a dolgokat, és mind a körülötte lévő világ felfedezése során, mind a táplálkozási ösztön részeként kinyújtogatja a nyelvét.

A következő gyakoribb és ritkább okai lehetnek annak, ha a babák a nyelvüket nyújtogatják.

Utánzás

Az idősebb babák biztosan utánozzák a felnőttek viselkedését, de számos tanulmány szerint már a néhány hetes babák is utánozzák a felnőttek arckifejezéseit, beleértve a nyelv kinyújtását is.

Ez egyszerűen egy baba-szokás

Tehát a szopó reflex részeként, a nyelvlökéses reflex miatt is kinyújtogatják a babák a nyelvüket. Ez utóbbi reflex általában 4-6 hónapos kor között tűnik el, de néhány baba megszokásból továbbra is kinyújtogatja a nyelvét. Ezt egészen egyszerűen szórakoztatónak vagy érdekesnek gondolhatják.

Éhség vagy jóllakottság

A babák nem csak sírással közölhetik, ha éhesek, a sírás valójában már egy kései jele az éhségnek. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerint az éhség korai jelei lehetnek az ökölbe szorított kezek, ha a baba a szájába veszi a kezeit, a mell vagy a cumisüveg irányába fordulás, az ajkak nyalogatása, a cuppogás – és a nyelv kinyújtása is része lehet az éhség jeleinek.

A babák akkor is nyújtogathatják a nyelvüket, amikor jóllaktak. Ennek további jelei a fej elfordítása, az anyatej vagy a tápszer kiköpése, a szoptatás vagy az evés elutasítása.

Az átlagosnál nagyobb nyelv

Makroglosszia néven ismert az állapot, amikor a babának az átlagosnál nagyobb a nyelve – emiatt pedig jobban kinyújthatja a megszokottnál. A makroglosszia lehet genetikai eredetű, vagy a nyelvben található erek vagy izmok a normálistól eltérő fejlődése miatt. Bizonyos esetben hipotiroidizmus vagy daganat is okozhat makroglossziát, és a Down-szindróma vagy a Beckwith-Wiedemann-szindróma tünete is lehet.

Ha úgy tapasztalod, hogy a baba nyelve nem illeszkedik megfelelően a szájába, vagy egyéb problémát, például túlzott nyáladzsát, nyelési nehézséget, nem megfelelő izomtónust, étkezési nehézséget tapasztalsz, ajánlott felkeresni az orvost.

Az átlagosnál kisebb száj

Számos állapot okozhatja, ha a babáknak az átlagosnál kisebb a szájuk, néhányaknál pedig genetikai oka van a kisebb szájnak. A kis állkapocs (mikrognátia) is okozhatja ezt, amely lehet genetikai, vagy valamilyen szindróma miatt, mint a szájpadhasadék, Beckwith-Wiedemann-szindróma, Pierre Robin-szindróma, és számos egyéb probléma.

Gyenge izomtónus

Néhány babának csökkent az izomtónusa, és mivel a nyelv is izom, amelyet a száj egyéb izmai irányítanak, a csökkent izomtónus miatt a szokásosnál jobban kilóghat a szájból.

Szájlégzés

A babák tipikusan az orrukon keresztül lélegeznek (obligát orrlégzők). Ha azonban a babának orrdugulása van, vagy nagyon a mandulái vagy orrmandulái vannak, akkor a száján lélegzik, és kinyújthatja a nyelvét is emiatt. Ha a gyermeknek légzési nehézségei vannak, az orrlyukai kitágultak, zihál vagy más szokatlan légzési hangot hallat, azonnal hívni kell az orvost. Ha bármilyen egyéb aggályod van a baba légzésével vagy az orrdugulásával kapcsolatban, javasolt akkor is konzultálni az orvossal.

Szelesség

Néhány baba kinyújtja a nyelvét, ha szeles, hasfájása van, vagy a megrekedt bélgáztól próbál megszabadulni. Minden baba tapasztal bélgázképződést, de van, aki erősebben reagál erre, például sír, grimaszol, kinyújtja a nyelvét.

Duzzanat a szájban

Előfordulhat, hogy valamilyen duzzanat, a nyálmirigy duzzanata jelenik meg a baba szájában, ami miatt kinyújtogatja a nyelvét. Ezt a leggyakrabban valamilyen fertőzés okozza. Ha úgy látod, hogy a baba a szokottnál gyakrabban nyújtja ki a nyelvét, ha túlságosan nyáladzik, evéskor nyűgös vagy nem akar enni, vagy valamilyen dudort, duzzanatot látsz vagy érzékelsz a szájában, keressétek fel a gyermek orvosát.

Szilárd ételek

A hozzátáplálást a baba 6 hónapos korában javasolt elkezdeni – a gyermek által fogyasztott szilárd ételek mennyisége fokozatosan növekszik 1 éves koráig, amikor a tápanyagok nagy része már a szilárd étekből származik, nem csupán az anyatejből.

Néhány baba könnyebben fogadja a szilárd ételeket, míg másoknak nem tetszik az íze vagy a textúrája ezeknek az ételeknek, és hosszabb ideig tart, ameddig megszokják ezeket. Ilyenkor is kinyújthatja a baba a nyelvét, hogy ellökje az ételt, vagy ki tudja köpni a szájából. Ha kitartóan nyújtogatja a nyelvét valamilyen szilárd ételnél, azzal egy ideig hagyj fel, és 1-2 hét múlva próbáld újra adni neki. Ha aggódsz a baba étkezése miatt, javasolt konzultálnod a gyermek orvosával.

A cikk forrása: healthline.com