Baba

Átlagosan ennyi hálapénzt adnak a kismamák a szüléskor

Kismamás fórumhozzászólások alapján az derült ki egy kutatásból, hogy egy átlagos anyagi helyzetű nőnek nagyjából 50 ezer forintba kerülhetett a szülés utáni hálapénz.
2017. Április 03.

Átlagosan ennyi hálapénzt adnak a kismamák a szüléskor

A Biztosítás és Kockázat kutatását szemlézi az Index: a felmérésből az derült ki, hogy egy átlagos anyagi helyzetű nő kb. 50 ezer forintot fizet hálapénzként a szüléskor.

A kutatásból az is kiderül, hogy sokan saját és gyermekük életét féltik és az esetleges komplikációk elkerülése érdekében érzik úgy, hogy érdemes fizetni. A hálapénz elnevezés a legkevésbé sem a háláról, hanem félelemről szól, attól tartanak sokan, hogy nem fogják rendesen ellátni, ha nem fizet.

Vannak, akik többletszolgáltatásokat remélnek a hálapénztől.

Jellemző az is, hogy nem csupán hálapénzt adnak a nők az orvosnak a szülés után, hanem azzal is fizetnek, amikor az orvos magánrendelésére járnak, alkalmanként 3-11 ezer forintért.

Arról egyébként semmilyen adat sincs, hogy aki fizet tényleg jobb elbánásban, szakszerűbb ellátásban részesül annál mint aki nem fizet. Ebben mintában még a szülő nők elégedettsége sem volt egyértelműen jobb azoknál, akik fizettek az orvosnak.

A mintában szereplő nők vagy családtagjaik nagyjából kétharmada csak az orvosnak fizetett hálapénzt, 28 százalékuk a szülésznőnek is. Volt olyan is, aki csak a szülésznőnek fizetett extra hálapénzt, és 50 vizsgált esetből egy nő a szülésznőnek és a csecsemős nővérnek is fizetett – írja az Index.

A hálapénzt az orvosok döntő többsége szóban elutasítja, de azért elfogadja, ha kap borítékot, legalábbis az ezt mérő kevés, önbevallásos felmérés alapján ez látszik. Az orvosok nagyjából egyötöde-egyharmada teljesen elutasítja a hálapénzt és úgy tűnik, hogy ez az arány emelkedést mutat.

A hálapénz kérdéskörben kellemetlen és nem is világos a nőknek, hogy mennyit kell fizetni az orvosnak, mennyit vár el. A kutatás szerint van egy olyan íratlan szabály, hogy a terhesgondozás során alkalmanként elkért pénz tízszeresét kell adni.

Általánosan a szülés előtt az orvosok többsége nem mondja meg, hogy mennyit kér, de persze van, aki nyíltan megmondja, hogy mennyi a tarifája.

Kapcsolódó cikkeink:

Mennyibe kerül az ingyenes szülés?

Nőgyógyászokat ítéltek el, mert elfogadták a hálapénzt

Forrás: babaszoba.hu/index.hu