Baba

Az egyedülálló anyák is lehetnek boldogok

Egy kutatás szerint, habár az egyedülálló anyáknak kétségkívül számos kihívással kell szembenézniük, ez nem akadályozza meg őket abban, hogy boldogok legyenek.
2014. Június 01.

Egyedülálló anyák

A szakemberek olyan lengyelországi nőket kísértek figyelemmel, akik már egyedülállóként hozták világra gyermeküket és megállapították, hogy bizony ezek az anyák számos nehézséggel kerülnek szembe, többek között anyagi gondokkal, a támogató partner hiányával, valamint a társadalom megütközésével.

Mindezek a gondok azonban nem állnak a boldogságuk útjába, sőt – amint az a Journal of Happiness Studies című lapban megjelent tanulmányból kiderül – a gyerek érkezése sokszor inkább boldogabbá teszi a nőket, annál mint amilyenek korábban voltak, és a felmerülő problémák csak megerősítik azt a köteléket, amely az egyedülálló anya és gyermeke között kialakul.

Amint azt a kutatásban résztvevő Monika Mynarska, a lengyelországi Stefan Wyszynski Egyetem munkatársa elmondta, minden gonddal és nehézséggel együtt a megszületett gyermek az anya számára a világ közepévé válik, sőt sokszor éppen a gyerek ad erőt a nőknek olyan döntések meghozásához, melyekre terhessége előtt még nem lett volna képes. Sok nőt például pont a terhessége ébreszt rá arra, hogy egy káros kapcsolatban él, és a megszületendő gyermeke ad neki erőt ahhoz, hogy egy méltatlan kapcsolatból kilépjen és legközelebb sokkal megfontoltabban kezdjen bele egy párkapcsolatba.

A kutatásban szintén résztvevő Anna Matysiak, az ausztriai Wittgenstein Központ munkatársa mindehhez hozzátette, hogy összességében a gyermeket egyedül vállaló anyák életet sokkal jobban alakul, mintha úgy döntöttek volna, hogy nem szülik meg a gyermeküket, mert nem mernek egyedül belevágni a gyermeknevelésbe.

Kapcsolódó cikkeink: