Baba

Az elszigeteltségből eredő szorongás a babáknál

A baba életében sok változás történik 6 hónapos kora után, és a növekvő függetlenséggel egyidejűleg ráébred, hogy el van választva tőled. Ennek a legfőbb jele az lehet a számára, hogy alvás közben egyedül hagyod, ami jelentős nyugtalanságot is okozhat.
2018. Február 23.
Az elszigeteltségből eredő szorongás a babáknál

Ne izgulj, a gyermeked a fejlődés normális útján halad.

Minél gyorsabban megérti azonban, hogy amikor csak kell, visszatérsz hozzá, annál gyorsabban túlesik a szorongásos korszakon. A következő módszerek alkalmazásával megtaníthatod neki, hogy mindig bízhat a visszatértedben. Az elválasztottság fogalmának kialakulásával együtt jár a sebezhetőség érzése.

A kukucs-játék is hasznos

Ez a játék időtlen idők óta segít a babáknak megtanulni, hogy anya bizony néha eltűnik, majd visszatér. Takard el az arcodat a kezeddel vagy egy kendővel, majd hirtelen mutasd meg magad újra. Ha a kicsi már valamennyire hozzászokott a játékhoz, várj pár másodpercet, mielőtt “visszatérnél”. Utána következhet a baba – ő is el tud tűnni! Idősebb korban a játék bújócskával helyettesíthető.

Megnyugtató hangok a másik szobából

Ha biztonságosan egyedül tudod hagyni a babát, vagy valaki vigyáz rá, amíg nem vagy ott, feltűnően menj ki a szobából, majd csinálj valamit, aminek behallatszik a hangja. A baba először csak azt fogja fel, hogy elmentél, de ha hallja a motoszkálásodat a közelből, majd néhány perc múlva lát visszatérni, könnyebben hozzászokik a tudathoz, hogy akkor is ott vagy valahol, ha éppen nem lát téged. Ha tiltakozásképpen bömbölni kezd, kiálts neki, hogy “Jövök már!”, mielőtt visszaszaladnál megnyugtatni. Mivel ismeri a hangodat, ez akkor is megnyugtatóan fog hangzani, ha ténylegesen nem bukkansz fel.

Ne tűnj el!

Soha ne akkor szökj meg, amikor a baba éppen háttal van neked. Mindig mosolyogva, biztató arccal távozz, köszönj el a babától, és térj vissza, ahogy ígérted. Használj pozitív szavakat és gesztusokat. Ha nem tartasz attól, hogy egyedül hagyod, ő sem fog félni.

Tartsd be az ígéreteidet

A baba már sokkal korábban megérti, amit mondanak neki, minthogy megtanulna beszélni. Mielőtt elhagynád a szobát, mondd meg neki, hogy most elmész, de hamarosan visszatérsz, és néhány perc elteltével valóban menj is vissza hozzá. Tartsd meg a többi ígéretedet is. Ha azt mondod, hogy később elviszed őt hintázni, valóban történjen is úgy, mert csak így nyerheted el teljesen a bizalmát.

A zökkenőmentes lefekvés

Akkor is ragaszkodj az esti rutinhoz, ha a baba már a lefekvés első jeleire ellenkezni kezd, mert hosszú távon csak ezek a szokások nyújtanak biztonságot a gyermekednek. Lehetőség szerint a párodnak is engedd meg, hogy hetente néhány alkalommal ő fektesse le a babát, aki így hozzászokik, hogy nemcsak benned, hanem másokban is megbízhat. Ha nem szoptatod, ilyenkor az etetéseket is a párod végezze, ha pedig szoptatod, próbáld meg lefejni az utolsó adag tejet, hogy a párod adhassa a babának.A cikk forrása Judy Barrat: Hogyan altassunk kisbabát?Kapcsolódó cikkeink szeparációs szorongás témában: